Amfilohije vlastima u Podgorici: Bolje da podignete spomenik Mussoliniju nego Titu

Radiosarajevo.ba
Amfilohije vlastima u Podgorici: Bolje da podignete spomenik Mussoliniju nego Titu
/ Foto: cdm.me
Bolje da vlast u Crnoj Gori podigne spomenik Musoliniju, nego Titu, poručio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije na centralnoj proslavi povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Proslavu organizuje Srpski nacionalni savjet Crne Gore. Mada su odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine proglašene ništavnim, u subbotu navečer se slavilo 100 godina od prevrata u Crnoj Gori, i time opet provocirala javnost. Amfilohije je, kaže, "zabrinut zbog ponašanja pojedinih političara", prenosi CdM.

"Ja ne mogu da ih prepoznam, naročito od 1991. pa na ovamo. Zna se da je Đukanović bio na Kosovu, sa Miloševićem, učestvovao u ratu oko Dubrovnika. Samo Crnogorci mogu da poništavaju odluke stare 100 godina. Potezati pitanja stara 100 godina i na njima graditi budućnost Crne Gore ja to ne razumije. Kakav je duh iza toga?! To je duh krvnih osveta, protiv kojih se borio Sveti Petar Cetinjski. Ja se u boga nadam da će ovaj tragični događaj u Skupštini pomoći da se vratimo izvornoj Crnoj Gori, kralju Nikoli", kazao je, između ostalog Amfilohije.

Tvrdi da vlast gradi budućnost na bratoubilaštvu, pa ih je zamolio da to više ne čine.

"Nemojte da povampirujte mržnju i bratoubilaštvo", poručio je Amfilohije.

Osvrnuo se i na najavljeno podizanje spomenika Titu, ističući da je bolje da vlast podigne spomenik Musoliniju.

"Manje je zaslužan za katastrofu Podgorice, od Josipa Broza. Ako hoće nekome da podižu spomenik, bolje Mussoliniju, nego Josipu Brozu. Više je on zaslužan za bombardovanje Podgorice", kazao je Amfilohije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije