Doktorica objasnila: Osobe s ovom krvnom grupom su "klizav teren" za virus

1
Radiosarajevo.ba
Doktorica objasnila: Osobe s ovom krvnom grupom su "klizav teren" za virus
Foto: N1 / Dr Marija Zdravković

Da li su neke osobe zaštićenije od zaraze koronavirusom i koliko to ima veze sa krvnom grupom, odgovorila je direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković u Jutarnjem programu na TV Pink.

Još na početku pandemije se govorilo da se neke osobe ugroženije kada je riječ o infekciji virusom korona, a sugerisalo je da su to one koje imaju A krvnu grupu. Sasvim suprotno se tvrdilo za one sa nultom grupom, neka istraživanja su sugerisala da oni manje obolijevaju. 

"Izašlo je nekoliko radova u svijetu koji pokazuju da nulta krvna grupa, to je grupa koja nema na eritrocitu nijednu antenicu, da tako kažem, taj antigen je neka antenica za koju se između ostalog hvata ovaj virus - grupa A ima A antenice, B imaju B antenice itd. Osobe koje imaju nulta krvnu grupu nemaju ništa i one su 'klizav teren' za virus - objašnjava dr Zdravković.

Sada je, dodaje ona, objavljen jedan rad o tome da je najveći broj lažno negativnih PCR testova kod korona pozitivnih bio kod osoba sa nulta krvnom grupom i da je tu je bila najmanja detekcija, prenosi Blic

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije