Naučnik Gordan Lauc optimistično o COVID-19: Evo kada će uzrokovati samo prehladu

0
Radiosarajevo.ba
Naučnik Gordan Lauc optimistično o COVID-19: Evo kada će uzrokovati samo prehladu
Printscreen / Prof. dr. Gordan Lauc

Gordan Lauc, ugledni hrvatski naučnik, mikrobiolog, član Znanstvenog savjeta Vlade, na svom je Facebook profilu naveo da članak u vodećem svjetskom naučnom časopisu Nature više-manje potvrđuje njegovu tezu da SARS-CoV-2 i nije neki jako poseban virus.

Uz svoju objavu priložio je i link na članak u časopisu Nature.

"Prije nekoliko tjedana sam napisao da SARS-CoV2 zapravo uopće nije neki jako poseban virus, što je izazvalo dosta ljutnje među onima koji misle da je potrebno zaustaviti svijet i da je jedino ‘zero covid’ prava strategija.

Sada članak u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature kaže više manje istu stvar: Trenutno imamo 4 koronavirusa koji uzrokuju prehlade i SARS-CoV-2 koji je zaustavio svijet. Nakon ovog vala pandemije i kada cijepimo ugrožene skupine imat ćemo pet koronavirusa koji uzrokuju prehlade.

P.S. Da ne bi bilo zabune, i ostali koronavirusi mogu uzrokovati teške pneumonije. Jedno istražvanje je pokazalo da je i do 20% smrti od neobjašnjivih pneumonija bilo uzrokovano koronavirusima (brojka je iz glave, prolistajte moj zid unazad ako trebate link na konkretno istraživanje)", napisao je Lauc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije