Naučnik iz Hrvatske odgovorio: Jesu li u pravu zemlje koje nisu zatvorile škole

0
Radiosarajevo.ba
Naučnik iz Hrvatske odgovorio: Jesu li u pravu zemlje koje nisu zatvorile škole
PrtScr/N1 Hrvatska / Gordan Lauc

Gordan Lauc, ugledni hrvatski naučnik, mikrobiolog, član Znanstvenog savjeta vlade, danas je na svom Facebook profilu osvrnuo na pitanje škola kao potencijalnih mjesta zaraze koronavirusom.

Istakao je da se čini da su bile u pravu one zemlje koje nosu zatvarale škole, te dao pojašnjenje.

"Trenutno se jako puno raspravlja o školama kao potencijalnom mjestu zaraze u ovoj pandemiji. Većina zemalja ipak nije zatvorila škole, a čini se da su bili u pravu.

Ako pogledate podatke o udjelu zaražene djece u dobi od 10-14, ili 14-19 godina u listopadu i studenom, možete vidjeti da se nije značajno povećao, a udio zaražene djece/mladih od 14-19 godina se čak smanjio sa 6,3 na 5,4%.

Za razliku od ljeta kada su bili zaražani uglavnom mladi, sada se epidemija većinom širi među radno aktivnom populacijom.

Ovo naravno nisu savršeni podaci i ne dokazuju ništa, no daju jednu dosta jaku indikaciju da nemamo velik broj slučajeva širenja zaraze među školskom djecom.

Trenutno je u Zagrebu u tijeku veliko istraživanje proširenosti zaraze u osnovnim i srednjim školama i kada objave rezultate sljedeći tjedan dobit ćemo puno bolji uvid u stvarno stanje", napisao je Lauc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije