Djevojčicu iz Zagreba u samoizolaciji nisu htjeli primiti u Hitnu pomoć

Radiosarajevo.ba
Djevojčicu iz Zagreba u samoizolaciji nisu htjeli primiti u Hitnu pomoć
Arhiv / Ilustracija

Priča je na kraju, zahvaljujući direktoru Dječje bolnice u Klaićevoj Goranu Roiću, sretno okončana te je djevojka u noći s utorka na srijedu hitno operirana u uvjetima pojačanih mjera zaštite, no prije toga majka je doživljavala pravu noćnu moru, prenosi Jutarnji list.

“Zvala sam Hitnu u Velikoj Gorici više puta, nisam ih svaki put mogla dobiti, ali uspjela sam, ipak, tri puta s njima razgovarati. Molila sam ih da dođu pomoći mojoj kćeri s temperaturom, koja se previjala od bolova, tako da nije mogla stajati na nogama”, započinje svoju priču očajna majka bolesne djevojčice.

“Odgovor je svaki put bio isti: ne možemo vam pomoći, dobili smo takav nalog, zovite epidemiologa. Pošteno sam priznala da su mi zbog kontakta s kolegom na poslu deset dana prije propisane mjere samoizolacije, ali da nemam nikakvih simptoma, a to je rezultiralo time da su djetetu, kao drugom kontaktu i potencijalno rizičnom, odbili pružiti pomoć. Zbog mjera samoizolacije, ali i zbog činjenice da imam još djece i živim sama s njima, nisam je mogla sama voziti u bolnicu”, nastavlja.

“Trudila sam se biti odgovorna, nisam paničarka i ne smatram se vrednijom od drugih, ali gadan je osjećaj da ti netko neće djetetu pružiti pomoć zato što si bio iskren”, ispričala je samohrana majka iz Velike Gorice pokazujući ispis poziva koji svjedoče da je u razmacima od nekoliko minuta u utorak navečer panično tražila pomoć na brojevima 112 i 113.

Taj utorak majka će pamtiti po tome što je “zvala na sve strane”, a kod “sedmog poziva shvatila da je vrte u krug i niko ne želi preuzeti odgovornost”. Ukratko, od Hitne koja uporno tvrdi “ne možemo vam pomoći, ne odlučujemo mi, dobili smo takve upute, zovite epidemiologe” do ljubazne epidemiologinje koja nije mogla pomoći jer zdravstveni problem nije imao veze s njezinom strukom. No, ta je epidemiologinja poziv zabrinute majke ozbiljno shvatila i dala joj je telefonske upute kako da pregleda kćer.

Ostatak priče pročitajte na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije