Američka kompanija tvrdi da ima cjepivo protiv koronavirusa COVID-19

Radiosarajevo.ba
Američka kompanija tvrdi da ima cjepivo protiv koronavirusa COVID-19

Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lijekova isporučila je svoju prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa COVID-19 nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima, prenosi Index.hr.

Moderna Inc. u ponedjeljak je saopćila da je poslala uzorke cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem aprila. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u julu ili augustu, piše The Wall Street Journal.

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK.

Razlog tome je što cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po cijeloj stanici te je stoga mnogo pristupačnija.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je jučer kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

Dodala je da se već sada provode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati za nekoliko tjedana.

Gilead Science, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da surađuje s kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

„Provode se dvije vrste kliničkih testiranja; jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima. Rezultate očekujemo u aprilu“, saopćili su iz kompanije Gilead Science.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije