Srbija / Dačić priznao: U UN-u će samo saslušati Vučića, ali Vojska Kosova ostaje

17. 12. 2018. u 17:00:00 Anadolija

Shares: 132

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija insistira na poštovanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedninjenih nacija, koja traži da se Kosovo demilitarizuje i da KFOR bude jedina oružana snaga.

Dačić je rekao kako očekuje da većina članica SB UN-a osudi formiranje vojske Kosova, ali da ne vjeruje da će se donijeti odluka o rasformiranju te organizacije, zbog različitih stavova članica.

"Da li će do toga doći? Teško. Odavno je već poznato da neke velike sile ne poštuju politiku multilateralizma, već idu ka unilateralnom", rekao je Dačić na konferenciji za novinare pred sjednicu Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, na čijem je čelu.

On je rekao da bi bilo logično da članice SB UN-a donesu odluku o rasformiranju Vojske Kosova, ali da ne vjeruje da će se to dogoditi zbog različitih političkih stavova članica, ali da je bitno da se postupci Kosova osude.

Dačić je rekao da očekuje da članice SB UN-a saslušaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da je važno da se vidi ko kakav stav ima prema kršenju Rezolucije 1244.

Upitan o novim zahtjevima Prištine, među kojima je međusobno priznanje Srbije i Kosova te isplata ratne odštete, Dačić je rekao da je to za unutrašnju upotrebu na Kosovu.

On je rekao i da carinske barijere moraju da se povuku prije nego što se dijalog nastavi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA