Srbija / Vučić optužio SAD, Veliku Britaniju i Njemačku: Pomogli su Kosovu

14. 12. 2018. u 21:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 322

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je večeras da je poslje mnogo godina pretnji, danas na “ilegalan, protivpravni način”, zvanično formirana Vojska Kosova i rekao da iza toga stoje SAD, Velika Britanija i Njemačka, a da će Srbija tražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tim povodom, javlja Anadolu Agency.

On je rekao da je Vojska Kosova formirana suprotno međunarodnom pravu i Ustavu Kosova i dodao da su kao i “njihovi sponzori pokazali da im nije stalo do pravde, već do sprovođenja sile i napada nad Srbima” i napada na Srbiju i da je formiranjem te vojske uzgrožen mir i sigurnost u regionu.

Vučić je rekao da se u Rezoluciji SB UN 1244 navodi da međunarodne vojne snage imaju obavezu demilitarizacije Oslobodilačke vojske Kosova i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca i da Ustav Kosova u članu 126 kaže da je za potrebu transformacija Sigurnosnih snaga Kosova (BSK) potrebno izmjeniti taj član, koji nije izmjenjen.

“Na osnovu kojeg akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske Kosova? Tražim od Velike Britanije, Prištine, SAD i Njemačke da nam kažu jedan akt, jednu tačku, na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo”, poručio je Vučić.

On je rekao da će Srbija znati da zaštiti Srbe na Kosovu, ako dođe do zloupotrebe Vojske Kosova i ulaza u srpske sredine, bez dozvole srpskog naroda, a suprotno sporazumu Srbije i NATO-a.

NEMA KOMENTARA