Region / Kosovo dobilo vojsku: Skupština izglasala zakon

14. 12. 2018. u 11:09:00 AA

Shares: 293

Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim bezbjedonosnim snagama.

Za Zakon o KBS-u sa ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova. Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ovim zakonom Kosovske bezbjednosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova.

Predhodno je usvojen i Zakon o Ministarstvu odbrane, a preostaje još glasanje za Zakon o službi u Kosovskim bezbjedonosnim snagama.

Počasni gosti na sjednici Skupštine su predsednik Kosova Hashim Thaci i komandant Kosovskih bezbjedonosnih snaga, general-pukovnik Rrahman Rama. U loži skupštinske sale sjede pripadnici KBS-a.

Sjednica je počela minutom ćutanja za generacije palih boraca, političkih zatvorenika i svih koji su se borili za slobodu Kosova.

Do formiranja vojske Kosova dolazi takozvanim "Planom B", odnosno zakonskim putem, jer zbog protivljenja srpskih poslanika nije bilo moguće izglasati ustavne amandmane u Skupštini Kosova. Ovim paketom zakona ne mjenja se ime Kosovskim bezbjedosnonsim snagama, ali im se mijenja misija kako bi te snage postale vojska.

Zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti u oružane snage predviđaju da kosovska vojska ima mandat na cijeloj teritoriji Kosova, kao i sve atribute oružane formacije – vrhovnog komandanta, generaštab, oružje, simbole.

Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička, što znači da bi u njenom sastavu trebalo da budu i pripadnici manjina na Kosovu, uključujući i predstavnike srpske nacionalnosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA