Održan državni prijem povodom formiranja Vojske Kosova

Radiosarajevo.ba
Održan državni prijem povodom formiranja Vojske Kosova
FOTO: AA / Svečanost održana u Prištini

Povodom usvojenog paketa zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova, u Ministarstvu Kosovskih sigurnosnih snaga održan je državni prijem na kojem su učestvovali najviši kosovski zvaničnici i ugledne ličnosti kosovskog društva, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon intoniranja himne Kosova, prisutnima se obratio predsjednik Kosova Hashim Thaci koji je kazao da je danas završen proces započet prije mnogo godina te da je osnova Vojske Kosova borba Oslobodilačke vojske Kosova.

Thaci se zahvalio svim poslanicima Skupštine Kosova, koji su, kako je naveo, pokazali da se, kada su u pitanju interesi Kosova, prevazilaze svi uski partijski interesi.

On je dodao da će transformacija KSB-a biti urađena u saradnji i koordinaciji s NATO-om i svjetskim partnerima koji, prema njegovim riječima, žele trajni mir na Kosovu i u regionu.

“KSB će ostati multietnička snaga koja će služiti svakom građaninu Kosova bez obzira na vjeru i etničku pripadnost i postat će faktor sigurnosti i stabilnosti na Kosovu, ali i u regionu i šire. Našim međunarodnim partnerima kažemo da je najbolji način da izrazimo našu zahvalnost pretvarajući našu zemlju u izvoznika mira i sigurnosti”, rekao je Thaci.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj kazao je da je Kosovu bilo negirano pravo na vojsku, ali da je sada i Kosovo došlo na svoju liniju i da će braniti mir.

“Nikada se Vojska Kosova neće okrenuti protiv bilo koga, niti protiv sopstvenog naroda, niti protiv Srba. Srbi kako na jugu, tako i na sjeveru, su ljudi ove zemlje. Vojska je njihova, sutra će služiti u ovoj vojsci i ne samo oni, nego svi koji žive na Kosovu. Istovremeno, mi nismo stigli do linije da bismo rizikovali mir, mir koji nam je svima nedostajao. Mi smo došli na liniju da pomognemo miru”, kazao je Haradinaj.

Na kraju ove svečanosti, emitovan je dokumentarac o putu KBS-a i planovima za tranziciju u skladu sa sporazumom sa međunarodnim prijateljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije