Tenzije / Srbija traži vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN zbog Kosova

14. 12. 2018. u 16:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Skupština Kosova usvojila je set zakona koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

“Srbija će u petak zatražiti hitnu sjednicu Vijeće sigurnosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije 1244” - izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u povodu seta zakona o transformiranju Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova, dok je direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić odluku Prištine nazvao je “aktom protiv mira” i “činom političke agresije” na Srbiju.

Beograd današnje glasovanje u Skupštini Kosova vidi kao “flagrantno kršenje” međunarodnih dokumenata i kosovskog ustava.

“To je najdirektnija prijetnja miru i stabilnosti u regiji i sigurnosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić beogradskim medijima.

Beogradski mediji prenose danas i poruku iz ureda povjerenice EU za vanjsku i sigurnosnu politiklu Federice Mogherini da se Sigurnosne snage Kosova (BSK) “mogu promijeniti samo kroz postupni proces i u skladu s Ustavom Kosova”.

“Europska unija očekuje da Kosovo nastavi provoditi obveze iz Prvog sporazuma zaključenog u Bruxellesu u aprilu 2013. godine i sporazuma o sigurnosti”, navedeno je u saopćenju ureda šefice eurodiplomacije.

NEMA KOMENTARA