Aida Ćorović dobila poziv da ide u zatvor

18
Radiosarajevo.ba
Aida Ćorović dobila poziv da ide u zatvor
FOTO: AA / Aida Ćorović

Mirovna aktivistkinja Aida Ćorović dobila je u četvrtak, 14. marta, poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne pošto nije željela da plati novčanu kaznu izrečenu zbog toga što je jajima gađala mural osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ćorović je rekla da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor "Padinska skela" na izdržavanje zatvorske kazne od tri mjeseca.

Podsjetimo, Ćorović je sa aktivistkinjom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Ona je 14. decembra dobila pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara (oko 1.654 KM).

Ćorović za RSE kaže da ostaje pri tome da kaznu neće platiti. Dodaje da ovakvi postupci treba konstantno da održe "vidljivost teme".

Ponovo napadnuta Aida Ćorović: "Vuline i Vučiću, ako mi se šta ozbiljnije desi"

Ponovo napadnuta Aida Ćorović: "Vuline i Vučiću, ako mi se šta ozbiljnije desi"

"Ne želim od sebe da pravim žrtvu ali dugoročno gledano, jeste važno da se bavimo pitanjem zašto im je stalo da Ratko Mladić po svaku cijenu bude heroj. Čovjek koji je osuđen za najstrašniji ratni zločin od Drugog svetskog rata", kaže Ćorović.

"Ovim gestom Jelena Jaćimović i ja branile smo zakone ove države, mi smo branile ustavni poredak ove države. Tog čovjeka osudio je najvažniji međunarodni sud, mi donijeli zakone, naša država izručila je Ratka Mladića. Ja upozoravam na to. I sad ja treba zbog svega treba da trpim konsekvence", objašnjava Ćorović.

Na pitanje da li će se za osam dana i prijaviti u zatvor, Ćorović kaže da ne bježi od tog poziva ali da će iz privatnih razloga pokušati u sudu da odloži izdržavanje kazne.

Cijeli intervju Aide Ćorović koji je dala za portal Radiosarajevo.ba možete pročitati na linku OVDJE.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije