Aida Ćorović nakon sinoćnje drame u Begradu: Oni su fašisti!

7
Radiosarajevo.ba
Aida Ćorović nakon sinoćnje drame u Begradu: Oni su fašisti!
RAS Srbija / Aida Ćorović

Svijet su sinoć obišle slike hapšenja aktivistice za ljudska prava Aide Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu. Poslije privođenja Ćorovićeve, policajci su odveli i aktivistkinju, umjetnicu Jelenu Jaćimović.

Ovaj događaj je na najdirektniji način pokazao kao je vlast predsjednika Srbije Aleksandra Vučića spremna upotrijebiti policiju kako bi štila lik i nedjelo ratnog zločinca osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, čime je potpuno demaskirana pred očima međunarodne javnosti. Ako to međunarodnu javnost uopće više zanima.

Osjeća bolove

Aida Ćorović u razgovoru za Radiosarajevo.ba potvrdila je da osjeća bolove nakon policijske brutalnosti.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Kolegica i ja ćemo ići kod lekara, mene boli svaka koščica. Tek sada vidim koliko sam "razgažena", koliko sam ulupana i sve me boli. S kakvom su se žestinom oni obrušili na nas", priča nam Aida.

Kako kaže, količina brutalnosti i sile s kojom zaskočili su kolegicu govori o tome "da su oni riješeni do kraja da sačuvaju taj mural i da je Ratko Mladić za njih zaista heroj".

"Ja sam bila čuvano lice dve i po godine, znam šta znače ozbiljni policajci. Ovo su dečaci koji su nas s mržnjom čupali na ulici. Oni to zaista iskreno misle. To je prava slika i prilika režima Aleksandra Vučića. To je njegov ministar Aleksandar Vulin. To su oni. Nas nekoliko stotina je kasnije došlo do Njegoševe ulice, kordoni specijalaca su nas držali distancirano od tog mesta!? Došao je ministar Vulin i položio cveće! Zamislimo da je u nekom čudnom paralelnom univerzumu neko usred Berlina nacrtao Hitrlerov portret i da dođe ministar policije Nemačke i da naočigled svih položi cveće tom zlikovcu. Oni su to sinoć uradili. Oni, nemam drugačije objašnjenje, nisu normalni!", kaže Ćorović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Oni čak više ne foliraju, ne fingiraju da nisu fašisti

Prema njezinom riječima, ovo što se sinoć dogodilo u Beorgadu jesu fašistički ispadi.

"Oni čak više ne foliraju, ne fingiraju da nisu fašisti. Oni jesu fašisti i jučer na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma su tako simbolički pokazali da je to njihov vrednosni sistem. Oni su fašisti! Oni mrze svakoga ko se drugačije zove. Oni mrze sve. Njima je zločin u srcu. Oni su zločinci. Ovim su priznali da je zločin, da je genocid njihovo čedo. Da stoje iza toga. Oni posle dođu i govore da je njima stvarni cilj Evropa, Evropska unija... Vlast u Srbiji, ovakva kakva, je ne vodi Srbiju u Evropu, ona je vodi u vreme Drugog svetskog rata", poručila je Ćorović.

S druge strane, kaže da joj je srce bilo puno, jer postoji sigurno i ona "druga Srbija".

"Spontano, za nepun sat se pokupilo više stotina mojih prijatelja, saboraca, antifašista, stali smo između dva kordona do zuba naoružane policije i pevali antifašističke pesme...To je slika koja ne znam da je stigla da obiđe svet. Ali, postoji drugačiji Beograd i drugačija Srbija i zbog njih se treba boriti. Takvih ljudi nije malo.

Ne znam koliko sam poruka dobila iz celog regiona, a najviše iz Srbije. Oni kažu: "Ovo smo trebali mi trebali da uradimo, neki Zoran ili Vesna, a ne jedna Aida". Bila su jučer popodne jedna Aida, jedna Jelena i gomila ljudi. Taj Beograd i ta Srbije će da pobede, ja nemam sumnje", istakla je.

Oni su uplašeni

Vlast u Srbiji je, kako kaže, uplašena.

"Ovi su uplašeni. Jer ta količina sile u odnosu na dve, karikiram, ženice, jer toliko brutalna da samo pokazuje njihov strah. Oni s uplašeni bukvalno, u panici. On znaju da njihov vreme prolazi. Oni znaju da će odgovarati za sve ovo. Oni još uvek misle da njih štitit neki veliki baja. Ministar policije i predsednik države, oni će za kratko vreme postati prošlost, sramna prošlost Srbije. Ovo je bukalno, možda je preuveličano da je to Kristalna noć, ali Srbija je zaista sa ovakvim ljudima na civilizacijskom dnu. Ovo je bruka za njih. Ako imalo mozga imaju trebao bi da ih danas zaboli glava...", kaže Ćorović za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, dodala je da je postojanje Mladićevog murala u centru Beograda uvredljivo za svakog normalnog čovjeka.

"Prijateljica i ja smo došle. Videli smo gomilu novinara, da nema aktivista i aktivistkinja, da je skup zabranjen. To je bila greška trebalo je da dođe nas sto, dvesta, trista, hiljadu, da stojimo, nikakav drugi akt. Kao što je rekla koelginica rekla, kao što su nas sačekali sad par stotina ljudi, trebalo je sve to da bude jučer. Taj jučerašnji datum, Međunarodni dan borbe protiv fašizma, je bio važan. Nisam znala da je preminula naša Hajra Ćatić, da je konačno našla mir. Da sam znala, onda bi moj motiv bio hiljadu puta jači... Rekla sam da ću svratiti do trgovine da kupim nekoliko jaja, ako ništa da damo naš stav. Nismo očekivali da će se desiti taj stampedo, kako će se oni obrušit na nas. Nije bilo nikakve režije, sao smo želele da iskažemo stav" , istakla je Ćorović.

Neka je sram Evropsku uniju

Ćorović je kritična prema zapadnim ambasadama i institucijama Evropske unije.

"EU i institucije i EU sram da bude. Ovo nije uopšte prvi put. Možda ne ovako, ali svako iole pismen može da vidi kakav je rukopis Vučića i njegovih satrapa. Evropa to vidi, ali se prave blesavi. Vučić je njima prije 10 godina obećao da će im završiti formalizaciju oko odvajanja Kosova i oni ovom mu ovo dopuštaju. Dopustili su mu da napravi jednu džamahiriju pravoslavno-fašističku i prave se da ne vide ovo", upozorila je.

Kaže da imam dokaze da svjesno sklanjaju oči.

"Postoji jedan broj nas aktivista i aktivistkinja koji smo na "crnim listama", za nas ne mogu da se dobiju ni grantovi, mada ja ovo ne radim za grantove, već ovo kažem radi ilustracije. Niti nas zovu na sastanke. Bukvalno izbegvaju sastanke. Ja sam imala frapantno iskustvo sa jednom ambasadom i ambasadorom koji me godinama poznaje. Pokrali su mi ideju i dali nekom drugom u Novom Pazaru da radi. Ja sam kompromitovana za njih i neće da se zamjere svojim vladama i ministarstvima vanjskih poslova. Nego ćemo pozvati možda da popričamo, ali polukorijući. Ne smiju da sarađujemo i da se slikamo, jer možda Aca da ih prokaže! Kažu, Evropa ima dobre namere. Evropa nema dobre namere! Ne znam da li rade namerno ili ne, ali - sram ih bilo! U svakoj situaciji ću govoriti: "Sram vas bilo, licemeri jedni"", kazala je Ćorović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije