Turisti vole Sarajevo: Evo kako iz Ministarstva privrede KS komentiraju turistički 'boom' u gradu

4
Š. L.
Turisti vole Sarajevo: Evo kako iz Ministarstva privrede KS komentiraju turistički 'boom' u gradu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Povećan broj turista u Sarajevu

Turizam u Kantonu Sarajevo doživljava značajan oporavak nakon izazovnog perioda pandemije koronavirusa i inflacije, koji su značajno utjecali na globalnu industriju putovanja i turizma.

Trenutno stanje turizma u Kantonu Sarajevo može se opisati kao zadovoljavajuće, ali je ključno nastaviti s naporima i unapređenjem kako bi se održala vodeća pozicija na domaćem tržištu i postigla konkurentnost na evropskom i globalnom nivou.

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba kazali su da je ukupan broj turista koji je posjetio Kanton Sarajevo u odnosu na prošlu godinu u rastu.

Povrede mu ništa ne mogu: Sjajni Novak Đoković plasirao se u treće kolo Wimbledona

Povrede mu ništa ne mogu: Sjajni Novak Đoković plasirao se u treće kolo Wimbledona

"U periodu od januara do maja 2024. godine, Kanton Sarajevo je zabilježio ukupno 243.674 turistička dolaska, što predstavlja impresivan rast od 22,9 posto u odnosu na isti period prošle godine. Posebno je značajan porast dolazaka stranih turista, kojih je bilo 199.989, što je povećanje od 27,0 posto.

Dolasci domaćih turista također bilježe rast, sa 43.685 dolazaka, što je povećanje od 7,0 posto u poređenju s istim periodom prethodne godine", kazali su iz Ministarstva privrede KS.

Još jedna kompanija povećava letove za Sarajevo: Čak dva puta sedmično

Još jedna kompanija povećava letove za Sarajevo: Čak dva puta sedmično

Dodali su da je ukupan broj noćenja turista u Kantonu Sarajevo u periodu od januara do maja 2024. godine iznosio 515.556, što također predstavlja porast od 24,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Noćenja stranih turista bilježe rast od 24,6 posto, sa ukupno 437.307 noćenja, dok noćenja domaćih turista bilježe još veći rast od 26,2 posto, sa ukupno 78.249 noćenja", rekli su iz Ministarstva.

Ovi podaci jasno pokazuju kontinuirani rast turističkog interesa za Kanton Sarajevo, kako među stranim, tako i među domaćim turistima, stava su u Ministarstvu pa navode: "Slobodni smo reći da je ovo rezultat jednog planskog pristupa razvoju turizma. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provođenjem novog programa subvencija aviokompanijama značajno je doprinijelo povećanju broja stranih turista."

Na pitanje o utjecaju inflacije na dolaske turista, iz Ministarstva su kazali da je prema podacima Agencije za statistiku BiH krajem 2023. godine i početkom 2024. godine zabilježena stabilizacija stope inflacije na godišnjem nivou u BiH i ona iznosi oko dva posto, što se prema mišljenju ekonomista smatra prihvatljivom stopom inflacije.

Turistički bum u Hercegovini: Očekuje se rekordna sezona i u Neumu i u Mostaru

Turistički bum u Hercegovini: Očekuje se rekordna sezona i u Neumu i u Mostaru

"U odnosu na početak prošle godine, ove brojke nisu alarmantne i ne prijete da će direktno ugroziti turizam u Kantonu Sarajevo, a tome svjedoče i statistički pokazatelji o povećanju broja kako stranih tako i domaćih turista. Ove godine se bilježi povećanje broja noćenja domaćih turista za 27,0 posto.

Zanimljivo je dodati da evidencije pokazuju da su se domaći gosti u prvih pet mjeseci ove godine u Kantonu Sarajevo zadržavali 1,8 dana u prosjeku, što je više u odnosu na 1,5 dana koliko je bio prosjek zadržavanja u istom periodu prošle godine. Dakle, turisti iz drugih bh. gradova dolaze u Sarajevo i zadržavaju se duže nego ranijih godina."

Što se tiče vizije i misije za budućnost razvoja turizma, iz Ministarstva kažu da ističu nekoliko ključnih inicijativa i strategija koje će oblikovati turistički sektor u narednim godinama.

U Sarajevo sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia: 'Cilj povećati broj letova'

U Sarajevo sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia: 'Cilj povećati broj letova'

"Najznačajnija mjera za razvoj turizma koju provodimo jeste Program subvencija za razvoj turizma i avio-saobraćaja na području Kantona Sarajevo, čiji je cilj jačanje konkurentnosti i atraktivnosti Sarajeva kao vodeće turističke destinacije u regionu. U periodu od septembra 2023. godine do aprila 2024. godine subvencionirano je 220 letova koji su prevezli ukupno 27.462 putnika," kažu i dodaju:

"Subvencionirani su letovi na relacijama Sarajevo-London, Brisel, Milano, Goteborg, Memmingen, Varšava, Izmir, Antalija, Skoplje, Abu Dhabi. Važne su ovo konekcije koje dovode turiste u Sarajevo. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo zajedno sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo priprema novi javni poziv po Programu subvencija za razvoj turizma i avio-saobraćaja na području KS, koji će se odnositi na naredni period i u koji ulažemo velike nade za uspostavu dodatnih direktnih konekcija sa Sarajevom. Jedna od važnijih inicijativa je usvajanje prve Strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo do 2030. godine. Ovaj dokument će postaviti detaljne smjernice za ekološki, socijalno i ekonomski održiv rast i razvoj turizma do kraja ove dekade. Fokus strategije je na stvaranju pravnog, institucionalnog i strateškog okvira koji će podržati sve aspekte turizma u našem kantonu."

Zanimljiva panel diskusija o potencijalu Sarajeva: Mapirano 50 hotela za bolji i ljepši turizam

Zanimljiva panel diskusija o potencijalu Sarajeva: Mapirano 50 hotela za bolji i ljepši turizam

Posebnu pažnju posvećujemo razvoju održivog turizma, koji je postao globalni trend. Implementacija održivih praksi u naše turističke aktivnosti ključna je za dugoročnu zaštitu naših prirodnih resursa i privlačnost destinacije. Primjer toga je kontinuirano ulaganje u infrastrukturu koja će unaprijediti ljetne i zimske sadržaje na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, tvrde iz Ministarstva privrede KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije