U Sarajevo sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia: 'Cilj povećati broj letova'

2
Radiosarajevo.ba
U Sarajevo sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia: 'Cilj povećati broj letova'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio avion španske nacionalne aviokompanije Iberia

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion španske nacionalne aviokompanije Iberia sa kojim su u našu zemlju pristigli turisti iz Kraljevine Španije. Riječ je o charter letu koji je dovezao turiste iz Španije, koji će imati priliku upoznati se sa bogatom turističkom ponudom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Po samom slijetanju u Sarajevo, španskim turistima podijeljeni su prigodni pokloni u znak dobrodošlice od strane Turističke zajednice kantona Sarajevo i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u saradnji s
domaćim brendom Lasta.

Bitno je naglasiti da su ove aktivnosti realizovane u koordinaciji sa ambasadom BiH u Kraljevini Španiji, koja pruža značajnu podršku kako ovom projektu koji realizuje vodeći tour operator u Španiji, agencija Sama Travel, tako i pregovorima koje je Aerodrom Sarajevo inicirao prema aviokompaniji Iberia, a vezano za uspostavu redovne linije na relaciji Madrid-Sarajevo u narednom periodu. Dolazak španskih turista u Bosnu i Hercegovinu predstavlja značajan korak ka jačanju turističke ponude i međunarodne saradnje. Saradnja Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo sa španskim partnerima od velikog je značaja za promociju BiH kao atraktivne turističke destinacije.

Borrell: 'Orban nas ne predstavlja na samitu, EU odbacuje pokušaje te organizacije'

Borrell: 'Orban nas ne predstavlja na samitu, EU odbacuje pokušaje te organizacije'

Osim toga, kako je i prethodno navedeno, Aerodrom Sarajevo je u koordinaciji sa ambasadom BiH u Kraljevini Španiji inicirao pregovore sa aviokompanijom Iberia, u cilju uspostave redovne linije na relaciji Madrid-Sarajevo, a intenzivno se vode pregovori vezano za uspostavu rute Barcelona-Sarajevo, imajući u vidu veliki potencijal i potražnju, kako građana Bosne i Hercegovine, tako i stranih gostiju i putnika. Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo održali su sastanak sa predstavnicom Sama Travel-a, Susanom Da Graca, menadžericom za međunarodne aranžmane i
poslovanje.

"Mi smo španski turistički operater, porodična turistička agencija od 2007. godine, koja ima više od 15 godina iskustva u organizaciji putovanja. To znači da je ovo prvi let i da očekujemo i više naredne godine.

Ove godine smo odabrali različite gradove u Evropi prema Sarajevu i iz Sarajeva. Sada imamo dva leta spremna, a imamo grupe koje dolaze iz drugih gradova u Evropi. Za sljedeću godinu, želja je povećati ove operacije, možda na sedmičnoj bazi", izjavila je Susan Da Graca.

Kako je naglasila, njihov poslovni model su uvijek čarter letovi, ali navodi da stoga mogu organizirati redovne čarter letove ako imaju destinaciju za koju postoji velika potražnja.

"Na primjer, u Egiptu imamo dva ili tri leta svake sedmice jer postoji velika potražnja. Možemo isto učiniti u Bosni ako bude potražnje. U Španiji imamo više od 10.000 turističkih agencija, od kojih je 200 specijalizirano za religijski turizam. Mislim da je Međugorje mjesto koje bi mnogi od njih željeli posjetiti. Također, tu je vaša priroda, mislim da BiH ima mnogo prekrasnih krajolika i vjerujem da bi je mnogi španski turisti voljeli vidjeti", zaključila je Susan Da Graca u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

"Ovaj sastanak predstavlja početni korak prema našem krajnjem cilju, a to je uspostava cjelogodišnje direktne linije između Madrida i Sarajeva, uzimajući u obzir ukupan potencijal i značaj ove rute, koja se zajedno sa Barcelonom nalazi i na listi strateških ruta prema Odluci Uprave Društva J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo", izjavila je Vedrana Vikić Musić, Direktorica Sektora za aerodromske usluge na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije