Međunarodni aerodrom Sarajevo: Šta putnici mogu očekivati u narednih pet godina?

4
N. Žunić
Međunarodni aerodrom Sarajevo: Šta putnici mogu očekivati u narednih pet godina?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Međunarodni aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom u Sarajevu (MAS) je najveća javna ustanova ove vrste u Bosni i Hercegovini, i kao takva se konstantno mijenja i unaprijeđuje. 

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je u 2023. godini, do juna, prošlo ukupno 533 hiljade putnika i odrađeno je 5.977 aviooperacija. Trenutno, s MAS-a možete poletjeti prema 27 destinacija na tri različita kontinenta. Najviše gradova gdje možete doći s aerodroma u glavnom gradu je u Europi, ali postoji značajan broj i u Aziji. 

Imajući u vidu da se radi o najvećem aerodromu u BiH, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je MAS kako bi saznali šta se tačno uradilo u prethodnom periodu, te šta će se uraditi u budućnosti. Također, dobili smo odgovor i na pitanje koje odavno 'kopka' mnoge građane Sarajeva. 

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Naime, odmah uz aerodrom, u pravcu Stupa, nalazi se velika parcela zemlje na kojoj se, već duži vremenski period, apsolutno ništa ne radi. Mnogi građani su bili mišljenja da je riječ o prostoru koji pripada samom aerodromu, ali je za portal Radiosarajevo.ba otkrivena prava istina.

"Ograđeni dio zemlje, između parkinga i ulice Davorina Popovića, nije u našem vlasništvu nego u vlasništvu ACS d.o.o.", rečeno je iz MAS-a. Radi se o firmi Airport Centar Sarajevo, koja tu planira izgradnju tržnog centra. Nema informacija o tome da li će radovi početi u dogledno vrijeme. 

Na pitanje šta je na aerodromu urađeno u prethodne tri godine, dobili smo detaljan odgovor: "U posljednje tri godine, izvršen je otkup niza parcela u obuhvatu Master plana J.P. MAS, okončani su postupci eksproprijacije za nekoliko parcela, te se aktivnosti na daljnjem otkupu nastavljaju u kontinuitetu, za šta smo objavili i javni poziv vlasnicima na našoj web stranici kao i na drugim relevantnim mjestima.

Međunarodni aerodrom Sarajevo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Međunarodni aerodrom Sarajevo

S tim u vezi, upućeni su pozivi vlasnicima za pregovore, u cilju realizacije razvojnih projekata Društva (izgradnja objekta vatrogasne službe, carinskog objekta, zone STRIP-a i dr.) Za kompleks zemljišta za zgradu vatrogasne službe smo, nakon provedenog postupka eksproprijacije, dobili sva rješenja o eksproprijaciji, te je postupak u završnoj fazi (preostale rasprave za određivanje naknade, ulazak u posjed i sl.).

Nakon kupovine zemljišta ograđen je prostor u sljedećim zonama: zona proširenja platforme, zona predviđena za izgradnju nove pumpe za gorivo, terminala i laboratorijskog prostora za ispitivanje kvaliteta goriva, kao i zona kružnog toka na Ilidži. 

Također, rješeni su mnogi problemi u pogledu imovinsko-pravnih odnosa na velikim površinama nekretnina u kompleksu i van kompleksa J.P. MAS-a. Riješeno je oko 60 hiljada m2 zemljišta, a trenutno je u inicijalnoj fazi izvođenje građevinsko-zanatskih radova na ograđivanju prostora sjeveroistočno u odnosu na proširenu platformu i u zoni jugoistočno od radio-navigacionog uređaja preciznog prilaza (lokalizer).

Međunarodni aerodrom Sarajevo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Međunarodni aerodrom Sarajevo

U postupku je harmonizacija više od 30 hiljada m2 također uknjiženog kao naše vlasništvo. Ovim su se stvorili uslovi za realizaciju planiranih razvojnih projekata J.P. MAS na ovim parcelama.

U protekle tri godine proširen je kapacitet zgrade Terminala za oko 110 posto, završena je izgradnja administrativno-poslovnog objekta i aerodromskog operativnog centra, proširena je platforma za četiri nove parking pozicije za parkiranje aviona, radovi na izgradnji jezgra i pasarela sa tri nova avio-mosta su u završnoj fazi. U toku su i pripremne aktivnosti za izgradnju depoa goriva za opskrbu aviona (izrada projekta, pribavljanje dokumentacije neophodne za realizaciju projekta)." 

Međunarodni aerodrom Sarajevo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Međunarodni aerodrom Sarajevo

Ono što svakako mnoge građane najviše zanima jeste šta se planira u naredom periodu. Na to pitanje, iz Aerodroma Sarajevo odgovaraju:

"Za narednih 5 godina u planu su radovi na rekonstrukciji poletno-sletne staze, izgradnja brze izlazne rulnice, produženje PSS-a do 3010 metara dužine u pravcu jugoistoka, čime će se omogućiti slijetanje i polijetanje svih vrsta aviona uz bolju funkcionalnost, zatim izgradnja blok objekta za smještaj vatrogasne jedince, te radionice za održavanje opreme i azilantskog centra."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije