Sarajevo / Zakupci poslovnih prostora u Starom Gradu oslobođeni plaćanja zakupnina za maj

02. 06. 2020. u 19:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće usvojilo je na vanrednoj sjednici Odluku o umanjenju/oslobađanju plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih zgrada i poslovnih prostora na kojima pravo raspolaganja ima Općina Stari Grad za maj.

Od ove odluke izuzete su djelatnosti bankarstva, apoteke, trgovine prehrambenim proizvodima i proizvodima široke potrošnje. 

Usljed pandemije koronavirusa i donošenja Odluke o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće od Vlade FBiH, kao i mjera koje su potom uslijedile, obustavljen je rad brojnim zakupcima općinskih poslovnih prostora i zgrada.

Iz tog razloga, također na prijedlog općinskog načelnika, ranije su donijete odluke kojima su se zakupcima u martu zakupnine umanjile za 50 posto, u aprilu su potpuno oslobođeni plaćanja zakupnina, a današnjom odlukom ova povlastica produžena je i na mjesec maj. 

"Kako se u maju 2020. ponovila situacija iz aprila, odnosno zbog potpune nemogućnosti obavljanja djelatnosti, predlaže se oslobađanje plaćanja zakupnine za maj 2020. godine zakupcima poslovnih zgrada i poslovnih prostora koji imaju zaključene ugovore o zakupu s Općinom kao zakupodavcem, izuzev djelatnosti bankarstva, apoteka, trgovina prehrambenim proizvodima i proizvodima široke potrošnje", navedeno je u obrazloženju prijedloga općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Nadležne službe će poduzeti mjere na realizaciji ove odluke odmah po stupanju na snagu iste.

KOMENTARI (2)