Manjak radnika: GRAS prima 75 vozača, po jednog bravara, perača i automehaničara

Radiosarajevo.ba
Manjak radnika: GRAS prima 75 vozača, po jednog bravara, perača i automehaničara

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak sa Upravom i Sindikatom komunalne privrede KJKP GRAS, radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača, kao i uvođenja većeg broja vozila u saobraćaj ovog preduzeća, u skladu s mjerama Kriznog štaba FBiH kao i povoljnijom epidemiološkom situacijom koja to omogućava.

Po riječima ministra Kalema, Ministarstvo saobraćaja je odmah po primitku zahtjeva za prijem vozača iz GRAS-a, pripremilo informaciju i prezentiralo je Vladi KS.

Vlada je donijela odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca, uz poštivanje zakonskih propisa koji podrazumijevaju i provođenje konkursne procedure.

"Problem nedostatka vozača je evidentan. Naš zadatak je da pomognemo u ovoj situaciji, zbog čega ćemo se sastati sa predstavnicima GRAS-a radi iznalaženja adekvatnog rješenja, koje mora biti u skladu sa zakonom", istakao je ministar Kalem.

Dodao je da je navedenom odlukom Vlade naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima sa detaljnim obrazloženjem i dostavi Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Ministar se osvrnuo se i na problem gužvi u javnom gradskom prijevozu, uz molbu putnicima da se pridržavaju još uvijek važećih mjera fizičke distance, kao i pravila iz Instrukcije Ministarstva saobraćaja kojom je u periodu od 06.30 do 09.00 sati, kao i od 15.00 do 17.00 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije