Na usluzi građanima i firmama: Otvorena prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Na usluzi građanima i firmama: Otvorena prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo

Prva javna CNG punionica u Kantonu Sarajevo koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama, danas je zvanično puštena u rad.

Ukupna vrijednost projekta je 1.905.690 KM, a finansiralo ga je Ministarstvo saobraćaja KS sredstvima u iznosu 1.600.000 KM, dok je ostatak sredstava izdvojio Sarajevogas. Nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.

Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila.

Otvaranju CNG punionice su prisustvovali premijer Vlade KS Mario Nenadić, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, te načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, i svi su izrazili zadovoljstvo otvorenjem punionice.

Naveli su da će punionica omogućiti znatno niže troškove preduzećima koja odluče da koriste CNG kao pogonsko gorivo za motorna vozila, a premijer Nenadić je istakao da je cilj da svaka Općina u Kantonu Sarajevo ima javnu punionicu.

"CNG punionica dio je strateškog opredjeljenja Sarajevogasa i nastojanja da se Kanton Sarajevo uvrsti među okolinski proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi", naglasio je v.d direktora KJKP Sarajevogas Samir Pajević.

Naime, sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste kompresovani prirodni gas (CNG), omogućuje ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka. Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena na CNG mapu Evrope.

Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prijevoz, taxi vozila, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije, privredni subjekti i stanovništvo Kantona Sarajevo.

Od danas, CNG punionica na usluzi je svim građanima, odnosno fizičkim i pravnim licima, kao i turistima koji dolaze u naš grad, saopćeno je iz Pres službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije