Sarajevo: Od 2020. godine novi način obračuna i naplate grijanja

J. Ć.
Sarajevo: Od 2020. godine novi način obračuna i naplate grijanja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U saradnji s Kantonom Sarajevo Toplane su realizirale projekt ugradnje kumulativnih mjerila toplotne energije.

Kako smo ranije pisali, predmetna mjerila ugrađena su na ulazima svih objekata i mjere ukupno potrošenu toplotnu energiju za kompletan objekt.

Hoće li biti poskupljenja centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo

Zahvaljujući tim mjerilima stvorena je mogućnost naplate troškova centralnog grijanja na osnovu stvarne potrošnje, na osnovu čega će od 1. januara 2020. godine prema Tarifnom sistemu biti vršen obračun i naplata troškova centralnog grijanja na osnovu izmjerene potrošnje na kumulativnim mjerilima i učešća pojedinog stana ili poslovnog prostora u ukupnoj površini objekta.

"Tarifni sistem donesen je još sredinom 2016. godine i ovo je posljednja faza implementacije tog sistema koji podrazumijeva da korisnici Toplana plaćaju po utrošku toplotne energije, i to na dva načina: jedan je da građani ugrade individualni mjerač utroška toplotne energije kao lično mjerilo te će plaćati onoliko koliko i potroše, a drugi je da će korisnik plaćati po kumulativnom, odnosno, zajedničkom mjeraču", ističe za Radiosarajevo.ba glasnogovornik ovog poduzeća Ženja Ljubuškić. 

Korisnici koji su na jednocijevnom sistemu moći će ugraditi individualno mjerilo. Ugradnju mjerila plaćat će korisnici, a njegova cijena koštat će oko 690 KM

"Individualno mjerilo košta oko 690 KM i ugrađuje se preko Toplana i po Zakonu je privatno vlasništvo. Oni korisnici koji ne budu imali individualno, očitanje će se vršiti na zajedničkom mjeraču, slično kako se obračunava voda“, pojašnjava Ljubuškić.

Iz Toplana su preporučili građanima koje mjere i aktivnosti trebaju provesti na smanjenju energijske potrošnje: 

  • stanove ne pregrijavati, optimalna temperatura je 20+1,
  • provjeriti zaptivenost prozora i vrata, te ako postoje nezaptiveni prostori, treba ih zatvoriti,
  • pomjeriti namještaj i zavjese koji zaklanjaju radijatore,
  • redovno prozračiti prostorije na adekvatan način (širom otvorenih prozora ne duže od deset minuta),
  • temperaturu u stanu regulirati zatvaranjem ventila, a ne otvaranjem prozora, jer se time rasipa energija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije