Šveđani ipak neće besplatno grijati domove energijom koju stvaraju kompjuteri

Radiosarajevo.ba
Šveđani ipak neće besplatno grijati domove energijom koju stvaraju kompjuteri
Foto: Vice / Ilustracija

Ažurirano 10. marta 2023.: Tvrdnje o “besplatnom grijanju” u Stokholmu iz toplote koju stvaraju kompjuteri, u prvoj verziji članka nije tačna. Više detalja u analizi Raskrinkavanja možete čitati OVDJE.

O inicijativi da se toplota koju stvaraju serveri sa bazama podataka počne koristiti za zagrijavanje domaćinstava u Stockholmu, pisao je u januaru 2017. godine portal Data Center Dynamics. The Stockholm Data Parks inicijativa pokrenuta je 2017. godine u saradnji sa preduzećima Fortum Värme (danas Stockholm Exergi), Ellevio i Stokab, pisao je ovaj portal. Prva lokacija na kojoj bi se primjenjivao ovaj plan je planirana u predgrađu Kiste, a omogućavala bi operaterima centara sa bazama podataka da svoju “otpadnu” toplotnu energiju prodaju u mrežu, a da istovremeno kupuju hlađenje za svoje centre kao uslugu. U tekstu je naveden plan da se u naredne tri godine mreža proširi na tri lokacije - Brista, Väsby i Skarpnäck - koji je naveden i u analiziranim člancima.

Kako se količina podataka pohranjenih u centrima sa bazama podataka konstantno povećava, tako se povećava i rad servera i temperatura u njima. Zbog toga je važno da takvi centri imaju sisteme za hlađenje. Voda koja hladi servere se zagrijava i ideja je da bi se ona mogla iskoristiti za zagrijavanje domaćinstava. Na pomenutom lokalitetu (Kista) bi operateri centara za obradu podataka trebali “uživati” u sniženim cijenama električne struje, koja je zahvaljujući poreskim olakšicama za operatere takvih centara bila smanjena na svega 0.04 eura po kilovatu. Iako je cijena struje za operatere centara za obradu podataka u vrijeme pisanja članka na Data Center Dynamics bila povoljna, u njemu se ne navodi da da bi toplotna energija koju bi centri isporučivali krajnjim korisnicima/ama bila besplatna.

U saopštenju za javnost inicijative, objavljenom 20. januara 2017. godine, navedeno je samo da će Stockholm Data Parks nuditi besplatno hlađenje centara za obradu podataka u zamjenu za toplotnu energiju koju proizvedu ti centri, onda kada opterećenje podatkovnog centra prekorači 10MW. Ponovo, nema pomena besplatnog grijanja za građanstvo, već isključivo toga da će u centrima za obradu podataka biti ponuđeno besplatno hlađenje za toplotu koju isporuče. 

U prevodu, grad ovim kompanijama u određenim uslovima daje besplatno hlađenje sistema, a kompanije tu uslugu “plaćaju” besplatnom toplotnom energijom koju vraćaju gradu. Grad (odnosno Stockholm Exergi) dalje kroz svoj sistem distribuira energiju građanstvu, koje ipak neće imati besplatno grijanje.

Ni na zvaničnim stranicama Stockholm Data Park na kojim se opisuje inicijativa (link, link) se nigdje ne navodi da bi toplota iz centara za obradu podataka iskorištena za zagrijavanje domaćinstava bila besplatna. 

Iako se u člancima spominje izgradnja centra za obradu podataka u Skarpnäcku, u periodu pokretanja inicijative 2017. godine primarni lokalitet za baze podataka je zapravo bio Kista. Na njemu su svoje centre u međuvremenu izgradile kompanije Interxion i atNorth, a 2019. godine najavljena je izgradnja centara kompanija IP-only i Advania Data Centers te proširenje kapaciteta kompanije Interxion. 

Na lokalitetu Skarpnäcku, prema podacima na stranici inicijative, ne mogu se vidjeti izgrađeni centri za obradu podataka, ali prostor je u ponudi za izgradnju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije