Hoće li biti poskupljenja centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo

J. Ć.
Hoće li biti poskupljenja centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Najava meteorologa da naredne sedmice stiže zahlađenje aktuelizirala je pitanje grijanja stanova, a u centru pažnje je Kantonalno javno komunalno poduzeće Toplane Sarajevo.

Pokušali smo saznati hoće li doći do promjene cijena grijanja, a sagovornik portala Radiosarajevo.ba bio je Ženja Ljubuškić, glasnogovornik KJKP Toplane Sarajevo.

"Mi u ovom momentu trenutno nemamo nikakvu najavu da bi moglo doći do promjene cijene energenata, odnosno cijene prirodnog gasa, što podrazumijeva da se cijena centralnog grijanja za sada neće mijenjati", kazao je za naš portal Ljubuškić. 

On pojašnjava da visina cijene centralnog grijanja prvenstveno zavisi od visine cijene energenata od kojih se proizvodi toplotna energija.

"To se prvenstveno odnosi na cijenu prirodnog gasa, s obzirom da je to osnovni energent za proizvodnju toplotne energije, i na procentualno učešće cijene gasa u strukturi cijene centralnog grijanja“, rekao je.

Naglasio je da cijenu centralnog grijanja ne utvrđuju Toplane nego Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje formira Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS-a. 

Cijene centralnog grijanja koje su trenutno na snazi su u primjeni od 1. januara 2018. godine, a utvrdila ih je Vlada KS-a Odlukom o visini tarifnih stavova KJKP Toplane Sarajevo 28. decembra 2017. i one su snižene za 2,3 posto u odnosu na cijenu koje su bile u primjeni do 31. decembra 2017. godine.

Vrijedi napomenuti i to da su u saradnji s Kantonom Sarajevo Toplane realizirale projekt ugradnje kumulativnih mjerila toplotne energije.

Predmetna mjerila ugrađena su na ulazima svih objekata i mjere ukupno potrošenu toplotnu energiju za kompletan objekt.

Sarajevo / Od 2020. godine novi način obračuna i naplate centralnog grijanja

Zahvaljujući tim mjerilima stvorena je mogućnost naplate troškova centralnog grijanja na osnovu stvarne potrošnje, na osnovu čega će od 1. januara 2020. godine prema Tarifnom sistemu biti vršen obračun i naplata troškova centralnog grijanja na osnovu izmjerene potrošnje na kumulativnim mjerilima i učešća pojedinog stana ili poslovnog prostora u ukupnoj površini objekta.

"Do tog perioda korisnici trebaju u maksimalnoj mjeri provesti sve raspoložive mjere i aktivnosti na smanjenju energijske potrošnje", naveli su tada iz Toplana, te su dodali da će se u objektima u kojima se ugrade djelitelji toplotne energije na svim grijaćim tijelima naplata vršiti srazmjerno učešću pojedinog grijaćeg tijela u ukupnoj potrošnji toplotne energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije