Uskoro rekonstrukcija dijela vodovodne mreže s najvećim gubicima u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Uskoro rekonstrukcija dijela vodovodne mreže s najvećim gubicima u Sarajevu
Općina Novi Grad / Ilustracija
Tri i po kilometra distibutivne vodovodne mreže u Rajlovačkom Polju bit će rekonstruirano u narednom periodu, najavljeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Kako se navodi u saopćenju, općinska administracija već je pokrenula javnu nabavku za izbor izvođača radova na potezu od Butila, preko Rajlovca, do novoizgrađene pumpne stanice u Briješću.

Riječ je o cjevovodu velikog profila - DN 300 milimetara, koji je u veoma lošem stanju, a koji je prema podacima KJKP Vodovod i kanalizacija jedan od lokaliteta s najvećim gubicima vode u vodovodnom sistemu u cijelom gradu.

Ovo je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja kojeg Općina Novi Grad realizira u saradnji s KJKP ViK, a cjevovod je značajan jer, pored naselja Sokolje, Briješće, Dobroševići, Rječica i Zabrđe, vodom snabdijeva i industrijsku zonu Rajlovac.

Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 1,1 milion KM, a projekt zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo, dok će KJKP ViK vršiti stručno-tehnički nadzor.

"Očekuje se da će nakon završetka ovog projekta doći do značajnog smanjenja gubitaka u vodovodnoj mreži, što cijeli vodovodni sistem čini stabilnijim. U okviru istog sporazuma sa preduzećem Vodovod i kanalizacija ranije je urađena sanacija dijela sistema vodovodne mreže na Dobrinji, čime su nakon deset godina ukinute noćne redukcije u ovom velikom novogradskom naselju", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije