Vlada KS i EBRD: Potpisan Ugovor o podršci Projektu "Vodovod Sarajevo"

Fena
Vlada KS i EBRD: Potpisan Ugovor o podršci Projektu "Vodovod Sarajevo"
Pixabay / Ilustracija
Ugovor o podršci Projektu "Vodovod Sarajevo" danas su potpisali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i zamjenica direktora EBRD-a za sektor infrastrukture Lin O'Grady.

Ukoliko Ugovor usvoje oba doma Federalnog parlameta već se u septembru može početi s realizacijom projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže.

Premijer Konaković je podsjetio da je rekonstrukcija vodovodne mreže bila i ostala prioritet Vlade Kantona Sarajevo, te su se opredijelili za sredstva EBRD-a jer su ona povoljna za realizaciju ovih projekata.

Kredit EBRD-a u iznosi 25 miliona eura bi se realizirao u tri tranše.

"Prva i druga bi iznosile po 10 miliona eura, a treća tranša bi bila u iznosu od pet milona eura. Sredstva se uzimaju na 15 godina uz tri godine grace perioda", istaknuo je Konaković.

Naveo je da ukoliko sredstva iz prve tranše budu dovoljna za rješavanje problema vodosnabdijevanja, onda se bez ikakvih negativnih kamata može odustati od druge i treće tranše.

On smatra da će se u prvoj fazi moći stabilizirati trenutno stanje s vodosnabdijevanjem, a da je u narednoj godini Vladi KS u interesu smanjiti gubitke vode i zaustaviti redukciju.

Planirano je da se tokom naredne tri godine koliko i traje grace period uradi sve kako bi se unaprijedilo stanje u ViK-u.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić najavio je da će se 10 miliona eura iz prve tranše utrošiti za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže te nabavku opreme, a sve to će se raditi zajedno sa konsultantima iz EBRD-a.

"Vrlo je važno da sad sredstva iz Sporazuma o zajmu postanu operativna, a mišljenja sam kako nam na tom putu više ne stoje nikakve prepreke",  poručila je O'Grady, te dodala da čim ugovor bude usvojen i na nivou Federacije sredstva će biti na raspolaganju ViK-u.

Po njenim riječima, s realizacijom projekta je potrebno početi što prije, jer će građani željeti vidjeti rezultate i efekte cijelog projekta, saopćeno je iz Press službe KS.

Za implementaciju ugovora zaduženo je KJKP Vodovod i kanalizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije