Najesen počinje detaljna rekonstrukcija Velike aleje do Vrela Bosne

H. A.
Najesen počinje detaljna rekonstrukcija Velike aleje do Vrela Bosne
Detaljna sanacija i rekonstrukcija Velike aleje počet će u jesen ove godine, a vođenje radova će preuzeti Općina Ilidža.

Za ovu namjenu Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja osigurala je sredstva u visini od 150. 000 KM.

"Općina Ilidža provela je proceduru izbora izvođača radova i izabrana je firma JKKP Rad. U narednim danima trebali bi početi radovi sanacije udarnih rupa u atraktivnom  šetalište od banjsko-turističkog naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno stablima platana i kestena u dužini od 3,5 km", kazali su iz Općine Ilidža za Radiosarajevo.ba.

Razlog kasnijeg početka radova leži u činjenici da je u toku turistička sezona i jako veliki broj posjetilaca svakodnevno posjećuje spomenik prirode Vrelo Bosne.

"Projekt sanacije i rekonstrukcije je već urađen, prvenstveno je cilj da se saniraju udarne rupe pa da se radi kompletna sanacija dionice. Tokom radova na dionici planirana je izgradnja dijela za odvodnju otpadnih voda čime će se smanjiti negativni pritisak na ovo područje", potvrdili su iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za Radiosarajevo.ba.

Ustanova je svake godine sanirala udarne rupe na Velikoj aleji, no ova sanacija nije imala velikog učinka te je nužno bilo provesti Projekt sanacije i rekonstrukcije cijele dionice.

"Osim ovoga Ustanova je nabavila i bicikla za prikupljanje izmeta i otpadaka i dala ih na korištenje Udruženju fijakerista, te smo osigurali i vrećice za prikupljanje konjskog izmeta koje bi, prema Uredbi o fijakerskom saobraćaju, fijakeristi uskoro trebali početi koristiti. Kako bi osigurali potpunu čistoću prostora dogovoreno je i s KJKP Rad higijensko pranje Velike aleje svaki drugi dan", dodali su iz ove Ustanove.

Velika aleja, predstavlja najljepši drvored u Kantonu Sarajevo. Aleju sačinjavaju 726 stabla javorolisnog platana, sađenih u dva reda 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena, koji su sađeni 1888. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije