Upoznajte Bimbu, šarmantnu mačku koja čuva Umjetničku galeriju BiH

0
Radiosarajevo.ba
Upoznajte Bimbu, šarmantnu mačku koja čuva Umjetničku galeriju BiH
Foto: Facebook / Biba, maca iz Umjetničke galerije

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine posljednjom objavom na zvaničnom Facebook nalogu oduševila je svoje posjetitelje.

Naime, u prostorijama sarajevskog muzeja svoj dom pronašla je i šarmantna Bimba.

"Upoznajte našu novu muzejsku macu", poručili su iz Umjetničke galerije BiH uz fotografiju.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Na adresi Zelenih beretki 8 u Sarajevu, stanuju dvije mace o kojima uposleni ove kulturne ustanove vode brigu.

"Imamo dvije mace, jedna je Fa, a druga je Bimba. Obje su se tu rodile i ostale kod nas, starija ima godinu dana, a mlađa Bimba ima oko 6-7 mjeseci. Bimba je ta s Facebooka", kazali su iz Umjetničke galerije za portal Radiosarajevo.ba.

Umjetnička galerija BiH: Posjetite izložbu Nebojše Dimovskog posvećenu svim majkama

Umjetnička galerija BiH: Posjetite izložbu Nebojše Dimovskog posvećenu svim majkama

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (UG BiH) najznačajnija je galerijska institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1946. godine, a jezgro početne zbirke činila je kolekcija od 600 eksponata Galerije Zemaljskog muzeja BiH.

Od 1953. galerija je smještena u zgradi, koju je 1912. najvjerovatnije projektovao čuveni Josip Vancaš i u kojoj je do tada bila robna kuća u vlasništvu jevrejskih trgovaca Ješue i Mojce Salom. Za javnost je UG BiH prvi put otvorena 1959. godine, kada je prezentirana i prva stalna postavka.

Danas kolekcija UG BiH broji više od 6000 eksponata, podijeljenih u nekoliko zbirki - Zbirka bh. umjetnosti, Zbirka Ferdinanda Hodlera, Zbirka ikona, Zbirka jugoslovenske umjetnosti, Zbirka međunarodnih donacija, Zbirka fotografije i novih medija, te Likovni arhiv "NADA".

U sklopu Galerije djeluje i odjeljenje dokumentacije i biblioteke, restauratorska, stolarska i pozlatarska radionica, fotostudio sa fototekom, te odjeljenje koje se bavi pedagoškim radom.

Od osnivanja je u Galeriji postavljeno preko 900 izložbi, a UG BiH sa radom nije prestajala niti tokom rata od 1992. do 1995. godine, kada su organizirane 42 izložbe.

Možete ih posjetiti svaki dan, osim nedjelje, od 10:00 do 20:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije