"Vidi - okvir nije granica": Umjetnička galerija BiH poziva na izložbu Milomira Kovačevića Strašnog

0
Radiosarajevo.ba
"Vidi - okvir nije granica": Umjetnička galerija BiH poziva na izložbu Milomira Kovačevića Strašnog
Foto: Milomir Kovačević Strašni / Izložba fotografija 'Vidi-okvir nije granica'

Otvaranje izložbe fotografija Milomira Kovačevića Strašnog pod nazivom VIDI - OKVIR NIJE GRANICA bit će upriličeno u srijedu, 15. novembra s početkom u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Umjetničke galerije BiH, izložba fotografija pod nazivom VIDI – OKVIR NIJE GRANICA poput čarobnog prozora otvara pogled u živote onih čiji svijet često ostaje skriven od očiju javnosti. Fotograf Milomir Kovačević Strašni vodi nas na putovanje dugo više od jednog desetljeća, otvarajući vrata u taj skriveni svijet, čineći i nas svjedocima njihovih radosti, izazova i postignuća.

Kroz njegove fotografije, osobe s intelektualnim teškoćama i psihičkim oboljenjima, korisnici Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Drin u Fojnici, dobivaju glas, a njihova priča postaje dio našeg zajedničkog iskustva. Inspiracija za ove slike nije proizvod slučaja; ona proizlazi iz brojnih posjeta umjetnika Ustanovi Drin i iz njegovih dubokih prijateljskih veza s korisnicima.

Anketa / Pitali smo Sarajlije za koga navijaju u večerašnjoj utakmici između Srbije i Engleske

Anketa / Pitali smo Sarajlije za koga navijaju u večerašnjoj utakmici između Srbije i Engleske

Kroz svoje sudjelovanje u ovoj izložbi, korisnici i korisnice Ustanove Drin postavljaju nam izazov da ih promatramo na dublji način, da se odmaknemo od predrasuda i da otvorimo oči za njihovu jedinstvenost. Oni nas podstiču da ih ne smatramo "drugima" nego da ih uključimo u naš svakodnevni život, da uočimo njihovu vrijednost i njihov doprinos našem društvu.

Neka izložba VIDI – OKVIR NIJE GRANICA bude poziv na promišljanje i promjenu, podsjetnik da svaki pogled može biti prilika za transformaciju, a okviri nikada ne bi trebali ograničavati našu sposobnost da vidimo istinsku vrijednost u svim ljudima.

Izložba će biti otvorena do 7. decembra 2023. godine.

Milomir Kovačević Strašni fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada.

Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Od onih uobičajenih, često neprimjetnih u kolotečini svakodnevnice, do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema. Serije fotografija sa temama Međugorja, zatvora, buvljaka, rock koncerata, zatim Horde zla (navijači FK Sarajeva), grafiti, pioniri, Titove fotke po izlozima, fotografije posljednjeg Dana Republike…, samo su neke po kojima je postao poznat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije