Koncert u Umjetničkoj galeriji BiH: Tamara Arsovski i Alma Dizdar violinama očarale Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Koncert u Umjetničkoj galeriji BiH: Tamara Arsovski i Alma Dizdar violinama očarale Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Alma Dizdar i Tamara Arsovski

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je u subotu 23. decembra, bila domaćin večernjeg koncerta posvećenog umjetničkoj muzici za dvije violine. 

Umjetnice i više asistentkinje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, Tamara Arsovski i Alma Dizdar, predstavile su publici bogat program koji obuhvata djela Vasaras dejas Pēterisa Vasksa, Dvanaest dueta za dvije violine Reinholda Moritzevicha Glièrea, te Sonata za dvije violine, op. 56 Sergeja Prokofjeva.

Tamara Arsovski dodiplomski i master studij violine završila je pod mentorstvom prof. Violete Smailović – Huart na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je trenutno zaposlena kao viša asistentica na predmetima Kamerna muzika i Violina na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Godine 2019. upisala je doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovacica. Tokom studija, učestvovala je na violinističkim seminarima koje su vodili Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korola, Hakan Şensoy, Deborah Wong, Manhattan String Quartet i drugi.

Kao solistica je nastupala sa orkestrima kao što su Camerata Academica, Gudački orkestar MAS i Mostarski simfonijski orkestar, a kao članica orkestra svirala je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Symphonia Momentum Orient and Occident, Sarajevskim kamernim orkestrom, Gudačkim orkestrom MAS, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te Sarajevskom filharmonijom, u Bosni i Hercegovini kao i inostranstvu.

Koncert u Umjetničkoj galeriji
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Koncert u Umjetničkoj galeriji

Alma Dizdar je srednje muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi prof. Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong.

Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong. Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu.

Usavršavala se na seminarima poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg i dr. Nastupala je u zemljama regiona, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i u SAD.

Kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gudačkim orkestrom Strings attached Sinfonietta.

Studentica je druge godine III ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. emeritusa Ernsta Kovacica. Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetu Violina na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije