Umjetnice SA Sinfonietta održale spektakularan koncert, nagrađene aplauzom i ovacijama

1
Radiosarajevo.ba
Umjetnice SA Sinfonietta održale spektakularan koncert, nagrađene aplauzom i ovacijama
Foto: Almin Zrno / Sa Sinfonietta u dvorani Cvjetko Rihtman

U koncertnoj sali Cvjetko Rihtman, sinoć je održan koncert gudačkog kavrteta SA Sinfonietta, posvećen djelima kompozitora Josepha Haydna, Sergeja Prokofjeva i Ališera Sijarića, a u okviru 29. Sarajevskih večeri muzike.

Drugi kamerni koncert u sklopu ovogodišnjeg izdanja Sarajevskih večeri muzike bio je rezervisan za nastup gudačkog kvarteta SA Sinfonietta koji je na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni prisutan od 2016. godine.

Ovaj sastav čine profesorice i asistentice Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu: Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Dajić (viola) i Belma Alić (violončelo). Umjetnice iza sebe individualno, te zajednički imaju značajan broj nastupa, a u zajedničkom muziciranju nastupile su na nekoliko važnih domaćih festivalskih događanja.

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

Za prigodu koncerta u sklopu SVEM-a odabrale su izvesti djela Josepha Haydna (1732-1809), Sergeja Prokofjeva (1891-1953), i u skladu sa izvođačkom vizijom svog djelovanja, u repertoar koncerta uvrstile su i djelo savremenog domaćeg kompozitora Ališera Sijarića (1969). Koncert u više nego ispunjenoj sali "Cvjetko Rihtman" umjetnice su odlučile posvetiti sjećanju na istaknutog profesora i nekadašnjeg dekana Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Osmana-Faruka Sijarića (1942-2021).

Koncert je otvoren Haydnovim Gudačkim kvartetom br. 2 iz ciklusa kvarteta op. 76, pod nazivom Kvintni kvartet, prema intervalu koji čini okosnicu uvodne teme I stava. Djelo koje se svojim muzičkim tokom referira na Bachovu Umjetnost fuge, ali i Mozartov Gudački kvartet K421 posvećen upravo Haydnu, predstavljalo je zahtjevan, ali hvale vrijedan zadatak za članice gudačkog kvarteta SA Sinfoniette koje su vrhunskim dijalogiziranjem i koordinacijom sa puno šarma i karaktera donijele ovo značajno djelo klasicističke kamerne muzike. Zvukovna elegancija udružena sa izrazito visokim nivoom usaglašenosti individualnih energija, izvanredna suptilnost u završecima fraza, pažljivo nijansiranje dinamičkog spektra učinili su izvedbu Kvintnog kvarteta od strane SA Sinfoniette izuzetno uspješnom.

Sarajevske večeri muzike: Etleva Karadža i Sonja Radojković održale koncert

Sarajevske večeri muzike: Etleva Karadža i Sonja Radojković održale koncert

U nastavku koncerta Kvartet SA Sinfonietta uveo je publiku u umjetnost najčistije kamerne forme izvevši djelo jednog od najvećih ruskih kompozitora dvadesetog stoljeća Prokofjeva. Ovom prilikom odabrani gudački kvartet kompozitora iz opusa 92, nazvan i Kabardinski, komponovan je 1941. godine, nakon što je kompozitor došao u dodir sa izvornim folklorom pomenute pokrajine. Specifično stapanje folklora sa "najklasičnijim od klasičnih oblika" u izvedbi članica SA Sinfoniette realiziralo se kroz veoma uspjelu demonstraciju čvrstine, energičnosti i odlučnosti započete u prvom stavu Allegro sostenuto, te promišljene meditativnosti u Adagiu, da bi intenzitet i početni temperament izvedbe još jednom došao do izražaja u finalnom Allegru ovog Kvarteta.

Za kraj članice SA Sinfoniette priredile su neobičan performans oličen u izvedbi kompozicije Cross Bowing savremenog bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića. Specifičnost djela leži u činjenici da su tokom njegove izvedbe izvođači raspoređeni unakrsno oko publike, zbog čega izvođenje u fizičkom prostoru predstavlja jedinstven izazov kako za izvođače, tako i publiku kojoj se postavlja zadatak uranjanja u izvedeni zvuk. Članice Kvarteta su i ovu izvedbu donijele sa meditativnom fokusiranošću i visokom međusobnom koordinacijom koja je bila neophodna za uspješnu izvedbu ovog djela.

Pijanist Simon Trpčeski i Sarajevska filharmonija otvorili 29. Sarajevske večeri muzike

Pijanist Simon Trpčeski i Sarajevska filharmonija otvorili 29. Sarajevske večeri muzike

Publika je članice kvarteta SA Sinfonietta nagradila ovacijama i dugotrajnim aplauzom, a za bis je izveden Allegretto Dmitrija Šostakoviča (1906-1975). Koncert SA Sinfoniette  pokazao se kao veoma uspješan događaj iz domena umjetnosti izvođenja gudačkog kvarteta imajući u vidu kombinaciju zahtjevnosti repertoara i nivoa izvedbe. U toku svih izvedbi, koncert je karakterisao odličan omjer elegancije, zaigranosti i trezvene fokusiranosti, zahvaljujući čemu će ovaj događaj zasigurno biti uvršten među uspjelije kamerne koncerte u domaćoj kulturnoj sredini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije