Studenti reagirali zbog doma na Bjelavama: Nađite drugo rješenje za izolatorij

Radiosarajevo.ba
Studenti reagirali zbog doma na Bjelavama: Nađite drugo rješenje za izolatorij
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Studentski dom Bjelave

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) reagirali su na informaciju da će studentski dom Bjelave ponovo biti izuzet za izolatorij.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Nakon što je javnost obaviještena da će studentski domovi ponovo biti rezervisani za potrebe izolatorija, veliki broj studenata nam se javlja negodujući zbog činjenice da bi njihove sobe mogle ponovo postati smještaj za pacijente oboljele od koronavirusa.

Ovim putem tražimo od premijera Kantona Sarajevo gospodina Nenadića i Vlade da odustanu od izuzimanja studentskog doma u svrhu izolatorija, te da pronađu drugo adekvatno rješenje, a sigurni smo da ima i drugih objekata koji mogu poslužiti u tu svrhu. Nažalost, čini nam se da se vlasti sjete studentskih domova samo u momentima kada su te prostorije potrebne u kriznim situacijama, a kada studenti tu borave ne postoji interes, uzimajući u obzir činjenicu u kakvim uslovima studenti žive.

Studentski parlament poziva premijera i Vladu da pronađu drugo rješenje za privremeni izolatorij, s obzirom da su studentski domovi već korišteni u tu svrhu, te da su studenti izbačeni na jako ružan način. Također, za studente nekih fakulteta ispiti u septembarskom ispitnom roku će biti organizirani u učionici, te im je potreban smještaj u domovima kako bi spremali i polagali ispite, jer se radi uglavnom o našim kolegama koji dolaze iz daljih sredina.

Očekivan povratak studenata u studentske domove je polovinom septembra, a ukoliko do tada objekti studentskih domova ne budu u mogućnosti primiti naše kolege, u tom slučaju ćemo organizovati proteste i svoja prava tražiti na ulici.

Ovim putem još jednom skrećemo pažnju na potrebu da se kolegama iz domova izvrši povrat sredstava za period kojeg su platili, a nisu koristili usluge smještaja", navode iz SPUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije