Studenti iz Sarajeva poslali zahtjev Vladi i Skupštini KS

Fena
Studenti iz Sarajeva poslali zahtjev Vladi i Skupštini KS
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Studentski dom Nedžarići

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo uputio je zahtjev za izmjenu i dopunu Zakona o visokom obrazovanju.

Ističu da je kroz izmjene Zakona potrebno studentima osigurati pet zahtjeva, a prvi je, dodatni ispitni termin u septembarskom ispitnom roku.

Također, studenti traže i ukidanje uslovnih predmeta za prelazak iz 2019/20. u 2020/21. akademsku godinu.

Traže prijenos u narednu godinu studija najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena predmeta bez obzira na vrednovanje.

I na kraju, traže produženje trajanja 2019/20. akademske godine za dvije sedmice.

Te zahtjeve studenti obrazlažu činjenicom da je u martu, tokom pandemije koronavirusa, došlo do obustave nastave a nastavni proces je nastavljen online putem, za predmete za koje je bilo moguće izvoditi nastavu na taj način.

"Međutim, zbog nepostojanja jedinstvene online platforme, kao ni online platformi na većini fakulteta, profesori i asistenti su bili primorani na improvizaciju, što je u konačnici rezultiralo niskim nivoom kvaliteta nastave na većini predmeta. Zbog navedenih razloga, studenti će se naći u poziciji da obnavljaju godine studija, jer su se našli u situaciji za koju ne snose apsolutno nikakvu krivicu - ističe se u saopćenju.

Stoga, ističu, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo uputili su zahtjev da izmjene i dopune Zakon o visokom obrazovanju, a te izmjene bi bile privremenog karaktera, kako se ne bi stekao utisak da studenti žele dodatne pogodnosti i izvan vanrednih okolnosti. Također, inicijativa za podršku zahtjevima studenata upućena je Senatu Univerziteta u Sarajevu, navodi se u saopćenju Studentskog parlamenta UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije