Stanje polena u BiH: Važne informacije za alergične

0
Radiosarajevo.ba
Stanje polena u BiH: Važne informacije za alergične
Foto: Doktok / Alergija Ilustracija

Koncentracije polena alergenih biljaka u zraku bilježe se na nižim nivoima, što je rezultat trenutnih vremenskih prilika obilježenih kišom i nižim temperaturama, prema izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić.

Analize pokazuju da su koncentracije polena drveća uglavnom niske do umjerene, s primarnim fokusom na polen breze, graba, oraha, borova, vrba i tise/čempresa. Polen trava još uvijek nije uočen na analiziranim trajnim preparatima, dok nisu evidentirane čestice prašine, spore gljivica ili plijesni.

Tokom prethodne sedmice zabilježeno je povećano prisustvo polena borova, dok koncentracija polena breze opada.

Poznato o čemu su razgovarali Bećirović i Erdogan: "Prijateljstvo BiH i Turske je neraskidivo"

Poznato o čemu su razgovarali Bećirović i Erdogan: "Prijateljstvo BiH i Turske je neraskidivo"

Izvještaj naglašava da će koncentracije polena drveća ostati prisutne nakon stabilizacije vremenskih prilika, prije nego što ih postepeno zamijeni polen trava.

Preporučuje se osobama alergičnim na polen drveća da izbjegavaju parkovske površine s drvenastim biljkama, te da svoje slobodno vrijeme provode u visokoplaninskim ekosistemima iznad gornje granice šume.

Osobe sa sezonskim rinitisom ili peludnom groznicom se također savjetuje da se jave ljekaru porodične medicine u slučaju promjene kliničke slike.

Sve smjernice i preporuke osobama koje pate od alergija, kao i podaci o prisustvu polena dostupni su na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije