Pazite svoje novčanike, počinje 'sezona džeparenja' u Sarajevu: Evo šta o ovome kažu iz MUP-a

1
M. Fišo
Pazite svoje novčanike, počinje 'sezona džeparenja' u Sarajevu: Evo šta o ovome kažu iz MUP-a
Foto: Pixabay / Džeparenje - Ilustracija

Džeparenje je česta pojava u gotovo svim velikim gradovima i turističkim centrima. Nažalost, ni Sarajevo, nije izuzetak. 

Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, broj evidentiranih 'džepnih krađa' u 2023. godini bio je niži za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, policija je uspješnija u rasvjetljavanju ovih delikata, pošto je procenat raščišćenih slučajeva skočio za čak 55 posto.

Plan "Džep" donosi rezultate

Ovi pozitivni pokazatelji su, po svemu sudeći, posljedica pojačanih aktivnosti policije sprovedenih kroz Plan "Džep". Ovaj plan podrazumijeva niz mjera za sprječavanje, otkrivanje i sankcioniranje džepnih krađa.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Iz MUP-a KS kažu da je "tokom 2023. godine, tim zadužen za realizaciju ovog plana legitimisao je 434 osobe, a 19 ih je lišeno slobode zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela. Dvije strane državljanke su predate Službi za poslove sa strancima zbog ilegalnog boravka na teritoriji Kantona Sarajevo."

Sezona turizma - vrijeme pojačane opreznosti

Analiza podataka pokazuje da broj džepovnih krađa raste u ljetnim mjesecima, to jest tokom turističke sezone. Iz MUP-a su zaključili "da su najčešće 'mete' turisti, od kojih otuđuju novac i mobilne telefone, koristeći njihovu nepažnju i gužvu", dodavši da se "izvršavaju najčešće na šetalištima, ulicama, u javnom prevozu, na stajalištima javnog gradskog prevoza, te u trgovačkim centrima, gdje je veća koncentracija ljudi."

Policijska istraga je otkrila da "džeparoši najčešće rade u grupama od tri osobe. Dva člana grupe stvaraju gužvu i odvraćaju pažnju žrtve, dok treći krade novac ili telefon", rekli su iz MUP-a.

Također, zanimljivo je napomenuti da su, prema podacima kojima raspolaže MUP KS, "džeparoši najčešće žene koje često govore stranim jezicima i pretvaraju se da su turistkinje", ističu iz MUP-a.

Plan 'Džep' se nastavlja

MUP KS je izrazio odlučnost da se nastavi sa radom na Planu 'Džep' i u 2024. Odjeljenje za imovinske delikte Sektora kriminalističke policije će koordinirati aktivnosti, a s policijom će i dalje surađivati Udruženje turističkih vodiča KS i Udruženje privrednika KS kako bi se osigurala sigurnost građana i turista.

Pogledajte snimak džeparenja u Sarajevu: Turistički vodiči traže pomoć od vlasti i policije

Pogledajte snimak džeparenja u Sarajevu: Turistički vodiči traže pomoć od vlasti i policije

I pored postignutih rezultata, važno je da i sami građani budu "budni" i pažljivi sa svojim vrijednim stvarima, naročito u gužvi i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Komentar koji je na tekst portala Radiosarajevo.ba dala Merima Čelik, ugledna policajka u Kantonu Sarajevo, pruža realan uvid u izazove sistema.

Komentarom, "nažalost, istog ćete sutra vidjeti da šeta Čaršijom" Čelik ističe problem koji leži i u domeni pravosuđa i kaznenog zakonodavstva. Učinkovita borba protiv kriminaliteta zahtijeva sinhronizovan rad policije, tužilaštva i suda, kao i zakonske okvire koji omogućavaju primjerene sankcije za izvršena djela.

Savjeti MUP-a

  • Ako krećete na put, ponesite samo onoliko novca koliko vam je prijeko potrebno. Ostatak dostavite poštom ili ostavite na banci. Držite novac uz sebe, jer i najljubazniji saputnik može biti džeparoš.
  • Odjevne predmete u kojima držite novac ili torbicu ne ostavljajte pokraj otvorenih vrata, prozora vagona ili autobusa.
  • Izbjegavajte gužve, ali ako već morate da se nađete u njima, budite oprezni. Ne dopustite da vam u gužvi netko nameće razgovor, da vas gura ili pomaže, jer uslužna osoba može biti džeparoš. Ne mašite torbicama i vrećicama.
  • U gužvi skinite ranac sa leđa i stavite ga ispred sebe. Provjeravajte jesu li vam torbice ili ranci zatvoreni (patent zatvarači i kopče nisu tek ukrasi).
  • U gostionicama, kafićima, restoranima i sličnim mjestima ne ostavljate kapute bez nadzora na vješalici.
  • Ukoliko imate kartice, nemojte nosti sa sobom PIN brojeve.
  • Nemojte sve vrijednosti nositi zajedno; odvojite novac od dokumenata; ne nosite sa sobom dokumente koji vam nisu potrebni (putne isprave, štedne knjižice...); ako imate više kartica, nosite ih odvojeno.
  • Zapišite serijske brojeve mobitela i drugih predmeta koji imaju serijski broj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije