Građani Sarajeva više ne mogu platiti račun za vodu bez plaćanja provizije: Evo šta je razlog

23
Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva više ne mogu platiti račun za vodu bez plaćanja provizije: Evo šta je razlog
Foto: KJKP Vodovod i kanalizacija / Uz plačanje računa sad se plaća i provizija

Brojni građani Sarajeva proteklih dana ostali su prilično iznenađeni saznanjem da od sada, kada plaćaju račune za potrošnju i odvodnju vode, moraju platiti i troškove provizije od 1.50 KM. 

Napominju da to godišnje znači platiti dodatnih 18 maraka - za neke, u prosjeku, upravo toliko iznosi mjesečni račun za vodu.

Naime, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo je 1. maja prošle godine zatvorilo sve svoje blagajne, te su obavijestili korisnike kako su sklopili ugovor sa JP BH Pošta kojim je omogućeno plaćanje računa bez provizije potrošačima u poštama na području Kantona Sarajevo.

Mešalić: Dokazali smo da je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bio - neustavan

Mešalić: Dokazali smo da je izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bio - neustavan

Tada su naveli kako je riječ o reformi sistema naplate koja omogućava "jednostavnije, lakše i brže plaćanje računa bez provizije, smanjenje gužvi na naplatnim mjestima, te veći broj lokacija naplate". Saopćili su tada još i kako će troškove provizije prilikom naplate računa u poslovnicama BH Pošte snositi ovo preduzeće.

No, ovo više nije slučaj. Portal Radiosarajevo.ba upitao je sarajevski Vodovod šta je razlog.

/ Anketa

Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?
Rezultati

"Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, preduzeće više nije moglo nastaviti sa plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje. Zbog navedenih razloga od 1. maja 2024. godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a prema važećem cjenovniku JP BH Pošta", odgovorili su na naš upit.

Postavili smo im i sljedeće pitanje: "Gdje građani sada mogu platiti račun za vodu bez dodatnih troškova?", na što nam je odgovoreno: "Preduzeće nažalost ne može otvoriti blagajne tako da korisnici ne mogu vršiti plaćanje računa bez provizije."

Za kraj su dodali:

"Korisnici račune mogu platiti i elektronskim putem i na taj način plaćaju manji iznos provizije. Preduzeće ima sklopljene ugovore za plaćanje putem e-režija sa bankama:  Bosnia Bank International d.d, ASA Banka d.d, UniCredit Bank d.d, Intesa Sanpaolo d.d, , Sparkasse Bank d.d."

BH Pošta korisnike obavijestila o proviziji
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: BH Pošta korisnike obavijestila o proviziji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije