Sarajevski vodovod u rad pustio nove agregate, pumpe i vodomjere

Radiosarajevo.ba
Sarajevski vodovod u rad pustio nove agregate, pumpe i vodomjere
Na glavnom sarajevskom izvorištu Bačevo danas su u rad pušteni novi agregati, pumpe i vodomjeri, a koje je Kantonalnom javnom komunalnom poduzeću (KJKP) Vodovod i kanalizacija donirao Istanbulski vodovod (ISK).

Riječ je o vrijednoj opremi - pumpnim agregatima, elektroopremi te 5.000 vodomjera. Projekt je vrijedan više od milion KM.

Danas je upriličeno i potpisivanje memoranduma o saradnji između Istanbulskog vodovoda (ISKI) i KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo. Memorandum o saradnji je potpisan u novosagrađenom bunaru 7, u blizini izvorišta Bačevo”

Potpisivanju memoranduma su prisustvovali visoki službenici društveno-političkog života grada Sarajeva i Istanbula.

Među njima i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, ministar za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić, direktor sarajevskog vodovoda Nezir Hadžić i drugi.

Direktor Vodovoda Nezir Hadžić izjavio je kako Sarajevo već duži niz godina vodi borbu s vodosnabdijevanjem.

”Pred nama je još mnogo posla”, rekao je Hadžić koji je podsjetio na slične probleme s kojima se Istanbul suočavao '90-ih godina prošlog stoljeća.

Hadžić je kazao kako ISK iza sebe ima mnogo projekata širom svijeta i dodao kako ovo nije početak saradnje, već njen nastavak. Direktor sarajevskog Vodovoda obećao je da građani u skorije vrijeme građani neće gledati problem vodosnabdijevanja grada.

Ministar za komunalnu privredu Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić ukazao je na važnost ovog dana i nada se da Sarajevo u 2018. neće imati problema s vodosnabdijevanjem.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić podsjetio je kako su Istanbul i Sarajevo gradovi prijatelji kroz historiju. Ukazao je na slične probleme s kojima se grad na Bosforu suočavao kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

”Nije se mogla desiti bolja stvar od saradnje sa ISKI“, rekao je Efendić koji je dodao kako je riječ o veoma vrijednoj donaciji.

Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža izjavio je kako se još mnogo toga treba uraditi na području te općine.

 ”Sarajevo u ovom bogatstvu vode ne smije biti bez vode”, smatra Memić.

Savjetnik gradonačelnika Istanbula Ismail Hakki Turunc podsjetio je na veze koje postoje između naroda BiH i Turske.

”Nadam se da će ova srčana veza trajati do sudnjeg dana. Kao Grad Istanbul nastojimo pomoći svakome kome treba pomoć bez obzira na etničku pripadnost”, rekao je Turunc koji je podsjetio na projekte vodosnabdijevanja u Africi.

Turunc je podsjetio na ranije donacije Istanbula Sarajevu.

Prema njegovim riječima u gradskoj upravi Istanbula dobili su upit za pomoć u nekoliko sektora, a jedan od njih je i rješavanje problema vodosnabdijevanja.

”I kao Turska i kao Istanbul smo uz Bosance i Hercegovce. Volimo Bosnu, svakim budućim kao i dosadašnjim projektima bit će nastavljena naša saradnja”, izjavio je Turunc.

 Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc izjavio je kako je ovaj projekt odsjaj bratske veze s BiH. Podsjetio je na bratske veze između dvije zemlje kroz historiju i kulturu, te dodao kako se one jačaju kroz projekte.

Krajem juna u rad je pušten novi bunar MB11 na izvorištu Bačevo. U ovaj bunar je instaliran bunarski pumpni agregat koji je donacija vodovoda Istanbul. Inače, ranije je najavljeno da su u sistematskom rješavanju problema snabdijevanja vodom u Kantonu Sarajevo spremni pomoći Grad Istanbul i istanbulski vodovod.

Jedna od značajnijih pomoći istanbulskog vodovoda je u isporuci novih mjernih uređaja koji su ugrađeni u vodovodni sistem. Ovi uređaji će uveliko pomoći da se nagomilani problemi rješavaju paralelno u svim segmentima poslovanja KJKP ViK. Turski stručnjaci iz oblasti vodosnabdijevanja će pružiti punu tehničku podršku u smislu praćenja i realizacije važnih projekata kako bi iskustvom i radom doprinijeli normalizaciji stanja vodosnabdijevanja u KS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije