Hadžić: Uskoro poboljšanje vodosnabdijevanja na području KS-a

Fena
Hadžić: Uskoro poboljšanje vodosnabdijevanja na području KS-a
Foto: Arhiv / Ilustracija
Vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo uskoro će biti stabilizirano, čemu će doprinijeti i ugradnja novih pumpi i opreme u sklopu četiriju bušotina na lokalitetu izvorišta Bačevo, a što će osigurati dodatnih 200 litara pitke vode u sekundi.

Riječ je o pumpama i pratećoj opremi, koji su donacija istanbulskog vodovoda u vrijednosti od milion KM, te projektu koji će uskoro biti realiziran. 

Generalni direktor ViK-a Nezir Hadžić istaknuo je da je, otkako je na čelu uprave, oformljena služba za otkrivanje nelegalne potrošnje, te poduzet čitav niz mjera i aktivnosti radi normalizacije sistema vodosnabdijevanja. To uključuje ulaganje i vlastitih sredstava u rekonstrukciju mreže, nabavku opreme i mehanizacije, kao i unapređenje naplate potraživanja.

Hadžić je odbacio kritike izrečene na račun menadžmenta ViK-a, a koje je iznio premijer KS-a Elmedin Konaković, te je ustvrdio da je stanje u svim segmentima znatno unaprijeđeno.

Istaknuo je da su u proteklom periodu započete aktivnosti na alternativnom snabdijevanju električnom energijom na izvorištu Bačevo, te da su u vrhu prioriteta otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži, pri čemu je unutarnjom preraspodjelom udvostručen broj ekipa, angažiranih na tom poslu.

Istovremeno, ukazao je na problem permanentnog smanjenja budžetskih izdvajanja za ViK u posljednjih nekoliko godina, te podsjetio na procedure u vezi s kreditom EBRD-a u iznosu od 25 miliona eura koji će, kada bude operativan, omogućiti nova ulaganja u rekonstrukciju vodovodne mreže, a što će rezultirati smanjenjem gubitaka u distribuciji vode, odnosno njenoj normalizaciji.

Uporedo s pomacima na tehničkom planu, napravljeni su, kako je rečeno, i iskoraci na normativnom planu, uključujući reorganizaciju, sistematizaciju i racionalizaciju poslova u sklopu ViK-a.

Kada se radi o Izvještaju o poslovanju ViK-a u 2016., rečeno je da su prihodi ovog preduzeća u toj godini povećani za oko dva miliona KM u odnosu na prethodnu, ali da se povećao i gubitak za oko 1,9 miliona KM, što je uzrokovano isključivo uvećanim obimom utuženja pravnih osoba kako ne bi došlo do zastare. U pogledu ekonomskih parametara problem predstavljaju enormno visoki troškovi amortizacije (više od 18 miliona KM)

Prema prezentiranim pokazateljima, u 2016. su ostvarene značajne uštede u sklopu tekućeg poslovanja - nabavci rezervnih dijelova, materijalnih troškova..., a samo na troškovima goriva ostvarena je ušteda od 50.000 KM.

Članovi uprave ViK-a podsjetili su i na projekat 'Crna i Bijela rijeka' čijom bi realizacijom bilo osigurano 1.600 litara vode u sekundi, što bi u kontekstu intenzivirane stanogradnje na području KS-a moglo doprinijeti dugoročnijem stabiliziranju vodosnabdijevanja.

Ocijenili su da je na tom planu neophodno osigurati sistemska rješenja te pozvali nadležne u KS-u da se intenzivnije uključe u njihovo iznalaženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije