Konaković o mogućoj smjeni uprave: Na čelu ViK-a želim odgovorne i ozbiljne ljude

E. H.
Konaković o mogućoj smjeni uprave: Na čelu ViK-a želim odgovorne i ozbiljne ljude
Problemi u KJKP Vodovod i kanalizacija, posebno kada je riječ o vodosnabdijevanju, dugogodišnji su nevolja građana Sarajeva, no prema najavama premijera KS-a Elmedina Konakovića, uskoro bi trebalo doći do promjena u ovom poduzeću.

Prethodnih dana on je nekoliko puta govorio o problemima u kojima se nalazi poduzeće, a koji direktno utječu na život građana glavnoga grada BiH, te je najavio skora rješenja. Kako je za Radiosarajevo.ba kazao premijer Konaković, najveći problem vidi u aktuelnom menadžmentu poduzeća, te će rješenja tražiti na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

"Nisam najavio ni otpuštanje radnika, ni sistematizaciju, ali sigurno je da sam se žalio na neke stvari u ViK-u i najavio sam da će se na Skupštini raspravljati o tim stvarima koje mene muče kao premijera. Pokušavamo uspostaviti dobre odnose s menadžmentom poduzeća, ali čini se da smo mi dva svijeta različita", kaže Konaković.

Dodaje kako Vlada KS-a već nekoliko mjeseci pokušava intenzivirati unapređenje pojedinih procesa, među kojima je najvažnija detekcija stanja vodovodne mreže. Ipak, u tome ne uspijevaju jer menadžment i Vlada imaju različite poglede na ove problem, te dodaje kako zbog takvih stvari više nema povjerenje u sposobnosti menadžmenta.

"Mi angažiramo stručnjake, a ViK ih ne angažira u timovima u kojima bi oni trebali biti i ne implementira zaključke Vlade KS-a. Niz je tu postupaka u kojima oni i dalje pokazuju da se više brinu o svojoj unutrašnjoj komociji nego o servisu za koji su tamo izabrani", ističe Konaković.

"Tražimo ljude s idejom, a ne mikromenadžerisanje i politiziranje"

Tema odnosa Vlade KS-a i menadžmenta nekoliko puta se provlačila kroz medije, zbog političkih konotacija i unutarstranačkih odnosa između premijera i menadžmenta, no Konaković ističe kako ga ništa neće spriječiti u reformi.

"Iz krugova SDA sam dobio sugestije da ne pokrećem te procese, da se dobije neko vrijeme i ja naravno na to nisam pristao. Ovaj problem se mora što prije rješavati i on će se naći na Skupštini 31. jula. Vlada je pripremila tu tačku i ne bi trebalo biti problema, te ćemo tada raspravljati o svim propustima ovog menadžmenta, i to argumentirano", dodaje premijer.

Govoreći o stanju u ViK-u čiji menadžment, kako kaže, svoj posao obavlja samo na intervenciju Vlade, Konaković ističe da ništa bolja situacija nije ni u mnogim drugim poduzećima.

"Neke stvari su promijenili te je, na intervenciju vlade, izvršni direktor izgubio svog vozača. Zatim smijenjen je prodavač meda u ViK-u, koji je bio zadužen za popravljanje kvarova. No, sve je to urađeno nakon pritisaka Vlade, a to tako ne ide jer ne bismo trebali mi gubiti energiju na takve stvari kada imamo menadžment. Previše je mikromenadžerisanja i to nije slučaj samo s ViK-om, nego i s mnogim drugim poduzećima, ali su trenutno oni u fokusu i oni su problem broj jedan. Ja tražim da na čelo tog poduzeća dođu odgovorni i ozbiljni ljudi, koji svako jutro imaju ideju kako da stvari popravljaju", govori premijer.

Kao jedan od najvećih problema svih preduzeća u Kantonu Sarajevo ističe nedostatak ideja menadžmenta svih njih, jer "svi čekaju i traže samo budžetske pare, a otaljavaju poslove". 

"Problem ViK-a je galopirajući, a mene na rješenje tog problema dodatno motivira skori dolazak 50 miliona KM od EBRD-a, od kojih moramo mijenjati sistem. Da ne bismo rasipali novac i trošili ga nerezonski mora postojati detekcija. Da bi postojala detekcija, posao mora voditi ViK, a ovaj menadžment sadašnji to nije radio", dodaje Konaković.

Zapošljavanje novih radnika - dio velikog ViK problema

Javnost je posebno iznenadila informacija da je, uprkos svim problemima s kojima se poduzeće susreće, nedavno primljeno 14 novih radnika za postrojenje u Butilama. No, premijer Konaković pojašnjava kako je takvo zapošljavanje bilo nužno, zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

"Iz ViK-a su nam pojasnili da je zapošljavanje potrebno, a i tim Svjetske banke koji je zadovoljan implementacijom ovog projekta pojasnio nam je da je to bilo nužno. Nismo mogli zaustaviti zapošljavanje jer bismo time zaustavili proces pročišćavanja otpadnih voda, u koji ulažemo 50 miliona KM. Ipak, o novim zapošljavanjima nemam informacija, mada me to ne bi iznenadilo", pojašnjava premijer.

Dodaje i kako je nedavno zatraženo trajno zapošljavanje radnika koji po nekoliko godina rade u poduzeću, no i prije nego je Vlada podržala takvu razumnu odluku, menadžment ViK-a je zastalno zaposlio 30 drugih ljudi, koji su svega nekoliko mjeseci zaposlenici poduzeća.

"To samo pokazuje koliko mi nismo ista ekipa, ne mislimo isto i imam dojam, odnosno, uvjerio sam se da se svi oni kriju iza neke političke protekcije, smatrajući da će neki političar meni reći da se tamo ne dira jer smo mi članovi iste partije. To je ono u čemu ja pokušavam da Vlada radi ispravno, jer nije bitno da li smo svi SDA, bitno je da neko radi dobar posao, a ako to ne čini neće dobiti podršku Vlade", zaključuje Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije