Protest upozorenja na Smiljevićima: Mi i naše kuće nisu bespravne, već deponija

Radiosarajevo.ba
Protest upozorenja na Smiljevićima: Mi i naše kuće nisu bespravne, već deponija

Stanovnici naselja oko sarajevske deponije Smiljevići održat će danas u 17 sati protest upozorenja na ulazu (kod vage) na deponiju.

U srcu grada ekološka bomba: Deponija nema dozvolu, građani neodgovorni

Organizatori protesta su istakli svoje zahtjeve:

 Hitno izdvajanje novca iz budžeta Kantona za sve potrebne radove na sanaciji deponije.

Riječ stručnjaka: Kako smanjiti neugodne mirise sa sarajevske deponije

 Ponovno pokrivanje nepropisno pokrivenih dijelova deponije i postavljanje dodatnih dijelova sistema za prikupljanje i eliminisanje deponijskog gasa koji guši i truje okolna naselja i cijeli grad.

 Nezavisna kontrola kvaliteta pokrivanja deponije s redovnim mjerenjima koncentracije deponijskog gasa.

 Redovno obavještavanje stanovništva o koncentracijama gasa na rubovima deponije (na internetu i lokalno postavljenom ekranu).

 Izrada zakonodavnog okvira, tehničkih uputstava i pratećih tehničkih standarda na nivou Kantona Sarajevo (bez čekanja na neizvjesne akcije federalnih vlasti) kojima bi se detaljno uredio svaki segment rada deponije.

 Imenovanje odgovornih i postavljanje rokova za svaku od traženih mjera, uz obavezivanje Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da će nerealizacija mjera po automatizmu i momentalno rezultirati smjenama imenovanih.

"Aktiviste političkih stranaka pozivamo da se suzdrže od političkog marketinga tokom protesta i nesebično i ljudski podrže našu borbu za život", naveli su iz Udruženja Eko akcija.

"Mi i naše kuće nismo bespravni. Bespravna je deponija", poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije