Šta kaže inspekcija, šta Rad: Krave i konji pasu na sarajevskoj deponiji

S. H.
Šta kaže inspekcija, šta Rad: Krave i konji pasu na sarajevskoj deponiji
Foto: Facebook / Deponija Smiljevići

Udruženje Eko Akcija objavilo je nedavno na svojoj Facebook stranici šokantne prizore sa gradske deponije "Smiljevići" u Sarajevu.

U srcu grada ekološka bomba: Deponija nema dozvolu, građani neodgovorni

Kako su naveli, prema informacijama koje su dobili krave i konji koji se hrane smećem, stalni su posjetioci ograđenog prostora "sanitarne" gradske deponije Smiljevići u Sarajevu.

Iz KJKP Rada su za Radiosarajevo.ba istakli, prema odobrenju Općine Novi Grad građani koji posjeduju imanja u neposrednoj blizini RCUO Smiljevići odobren je prolazak kroz deponiju kako bi došli do svojih domova, jer ne postoji drugi pristupni put, a za te potrebe ostavljene su tri kapije koje se koriste.

"Postoje dva vlasnika koja prave problem, jer posjeduju domaće životinje (krave, koze, ovce, konje), dok sa ostalim vlasnicima nije bilo nikada nikakvih problema. Pomenuti vlasnici domaćih životinja su upozoravani od čuvara, Eko redara, te od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, pri Općini Novi Grad da se ne smije prostor deponije koristiti za ispašu i čuvanje domaćih životinja", rekli su nam iz Rada.

Kako su istakli iz Rada, nije poznato da li vlasnici domaćih životinja vrše distribuciju mliječnih ili mesnih prerađevina. Pretpostavlja se da proizvode distribuiraju lokalno.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su za Radiosarajevo.ba rekli kako u skladu sa članom 9. Zakona o veterinarstvu BiH kao opća preventivna mjera i obaveza držalaca životinja je, između ostalog, osiguravanje zdravstveno-ispravne vode i hrane za životinje.

"S tim u vezi, napasanje životinja na mjestima koja mogu predstavljati potencijalni rizik za njihovo zdravlje, a indirektno i za zdravlje ljudi, može se smatrati kršenjem navedene zakonske odredbe za šta je predviđena novčana kazna u iznosu od 260 KM za fizička lica, koja do sada na konkretnom lokalitetu nije izrečena", rekli su iz KUIP-a.

"Napominjemo da je svaki vlasnik i držalac životinje dužan voditi brigu o njenom smještaju, ishrani i njezi, a također i da kretanje životinja nije dozvoljeno bez kontrole i nadzora držaoca.  Veoma je bitno napomenuti da je u zaštiti zdravlja životinja neizostavni element kontrola ispravnosti hrane za životinje, posebno kada govorimo o životinjama čiji se proizvodi (mlijeko, meso i sl) stavljaju u javnu potrošnju", naveli su za Radiosarajevo.ba iz KUIP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije