HNK / Mostar na rubu katastrofe: Još se ne zna ima li piralena u mulju na Uborku

13. 06. 2019. u 12:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 15

Na sastanku o pitanju nelegalnog odlaganja mulja na deponiju Uborak kod Mostara, održanom danas u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, dogovoreno je da Grad Mostar angažira akreditiranu kuću koja će ispitati sadržaj mulja kako bi se vidjelo sadrži li opasnu materiju piralen, prenosi BHRT.

Nekoliko desetaka građana provelo noć ispred deponije Uborak

Na sastanku u Sarajevu priopćeno je da su tri inspekcije – građevinska, okolinska i vodna – utvrdile nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo rekla je da je u budućnosti potrebno postaviti prečistač voda za staru i novu deponiju.

Ovom prilikom je istaknuto da je situacija u Mostaru na rubu epidemiološke katastrofe. Sudionici sastanka pozvali su lokalne vlasti da komunalni otpad ponovo počnu odlagati na deponiju Uborak, kao i građane da vjeruju institucijama koje će se truditi da sanitarna i epidemiološka situacija bude bolja.

Grad Mostar: Građani se ne truju kontinuirano godinama

Podsjećamo, mještani naselja Sjever Mostar u ponedjeljak su prosvjedovali zbog zbog ovog problema i blokirali dalje odlaganje komunalnog otpada. Tada su od nadležnih zatražili da zaustave nelegalnog odlaganje, ugrade pročistače, pristupe postepenom zatvaranju postrojenja deponije i saniraju ekološke posljedice u okolini Uborka.

NEMA KOMENTARA