Šta je piralen i koliko je opasan: Kontakt s kancerogenim uljem koban po zdravlje

Radiosarajevo.ba
Šta je piralen i koliko je opasan: Kontakt s kancerogenim uljem koban po zdravlje
Foto: Srpskainfo / U krugu Incela se dešava ekološka katastrofa

Curenje ulja u zemlju je jako opasno i uvijek se pitamo zašto se stalno povećava broj oboljelih od karcinoma u našoj zemlji, a ovo je jedan od vodećih razloga. Ne mislimo samo na piralen već brojne toksične materije koji se nalaze i u vodi i vazduhu i u zemljištu, a koje kroz proces kruženja materije u prirodi na kraju završe i u nama.

Smrtonosni piralen u mostarskim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda!

Tvrde ovo stručnjaci za ekologiju sa Nezavisnog univerziteta u Banjoj Luci (NUBL), nakon potvrđenih informacija da je u požaru u “Incelu” gorilo ovo opasno ulje.

Srpskainfo je, podsjetimo, dva mjeseca upozoravala nadležne institucije da se u krugu „Incel“ dešava ekološka katastrofa, zbog curenja kancerogenog ulja piralen, ali i postojanja drugih opasnih hemikalija.

Da li je mostarski kolektor za otpadne vode ekološka bomba?

Da se velike količine kancerogenog ulja piralen nalaze u krugu nekadašnjeg giganta „Incel“ institucijama je poznato već 14 godina, ali niko nije reagovao i uklonio opasnu materiju.

Upravo zbog tih propusta se desila ekološka katastrofa u Banjoj Luci, jer je ovo opasno ulje iscurilo u zemlju, a ogromne količine su i dalje smještene u krugu poslovne zone u Banjoj Luci.

Dekan Ekološkog fakulteta na NUBL Slobodanka Pavlović rekla je za Srpskainfo da piralen predstavlja opasnost za okolinu zbog njegove toksičnosti.

"Iako je upotreba piralena znatno smanjena od 1970-ih godina, utvrđeno je da onaj koji još uvijek postoji u postojećoj opremi ili u uskladištenom otpadu, predstavljaju stalnu prijetnju za okolinu. Zbog svoje dugovječnosti on je još u upotrebi, iako je njihova proizvodnja drastično opala kada je identifikovan niz problema. Otkrivanjem toksičnosti i kancerogenosti njegova proizvodnja je bila zabranjena saveznim zakonom SAD-a još 1978. i Stokholmskom konvencijom iz 2001. Međunarodna agencija za istraživanje raka identifikovala je piralen kao spoj s kancerogenim osobinama", istakla je Pavlović.

Ona je dodala da ga, kada govorimo o direktnoj izloženosti, unosimo u organizam putem kože i disajnih puteva, u slučaju isparenja ili požara.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Podsjetimo, mreža nevladinih organizacija iz Mostara "Naše društvo" upozorila je građane Mostara da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda nalazi smrtonosni otrov piralen.

 "Ljudi koji rade na pročistačima pljuju krv i gube imunitet. Niko ih nije obišao, ponudio zdravstvene usluge. Odgovornost više ne stanuje ovdje'', rekao je Marin Bagoiz mreže Naše društvo gostujući na BHRT-u i govoreći o otrovima o kojima Mostar ovih dana bruji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije