BiH / Smrtonosni piralen u mostarskim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda!

03. 06. 2019. u 16:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 88

Mreža nevladinih organizacija iz Mostara "Naše društvo" upozorila je građane Mostara da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda nalazi smrtonosni otrov piralen.

 "Ljudi koji rade na pročistačima pljuju krv i gube imunitet. Niko ih nije obišao, ponudio zdravstvene usluge. Odgovornost više ne stanuje ovdje'', rekao je Marin Bago iz mreže Naše društvo gostujući na BHRT-u i govoreći o otrovima o kojima Mostar ovih dana bruji.

Upozorio je kako za sada institucije, iako je prošlo sedam dana od prve informacije, nema nikakvih službenih očitovanja. Istaknuo je kako su institucije zakazale iako su sve znale za ovaj slučaj.

''Niti jedna nije informirala javnost. Ne samo da nisu informirali nego su uputili jedan nepotpisani nepečatirani odgovor'', rekao je Bago i dodao kako ''boli upravljanje kriznom situacijom''.

''Totalno smo bespomoćni kad trebamo bilo kakvu intervenciju uraditi na osnovu onoga što upropaštava naše živote'', rekao je. Na pitanje koliko su građani svjesni šta je piralen, Bago kaže da su građani informirani, a da su institucije sve to znale.

''Građani su zatečeni i svi mi čekamo reakciju nadležnih institucija'', rekao je i dodao kako institucije nisu reagirale.

''Mislim da u Mostaru imamo opasnu situaciju. Već treću godinu upozoravamo da su komunalne djelatnosti u rasulu. Podigli smo prijave zbog pljačke našeg novca. Političke strukture su zakazale'', rekao je, između ostalog, Bago.

''Jesu li elite, koje su znale za ovo trovanje, to rekle svojoj djeci?'', pita se Bago.

NEMA KOMENTARA