Otvaranje Makove hiže na Baščaršiji neizvjesno

S. H.
Otvaranje Makove hiže na Baščaršiji neizvjesno
Inicijativa za otvaranje Makove hiže u Sarajevu nije se našla na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Stari Grad.

Fondacija Mak Dizdar je obaviještena bez ikakvog objašnjenja da se ovo pitanje neće naći na sjednici dnevnog reda kako je planirano, te kako je prethodno obećao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, rekao je za Radiosarajevo.ba direktor ove Fondacije i pjesnikov unuk Gorčin Dizdar.

Podsjećamo, načelnik Općine Stari Grad pozvao je u novembru Gorčina Dizdara kada su razgovarali o mogućem otvaranju Makove hiže na Baščaršiji gdje je jedan od najvećih bh. pjesnika dugo godina živio i umro.

Dizdar je tada pojasnio Hadžibajriću planove Fondacije za korištenje ovog prostora, nakon čega je Hadžibajrić rekao podržati tu ideju, ali i da je konačna odluka do Općinskog vijeća koje je već u decembru ili januaru na sjednici trebalo razmatrati ovaj prijedlog.

Kako je neformalno rečeno na sastanku, Općinsko vijeće bi trebalo podržati odluku o otvaranju Makove hiže na Baščaršiji umjesto planiranog izmještanja Kuće zanata sa svojim postavkama na adresu Luledžina br. 12.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je jučer 14. redovnu sjednicu. Kako su za naš portal naveli iz Općine Stari Grad, ova tačka se nije ni našla na dnevnom redu, pa se o njoj nije ni moglo raspravljati. 

"Podsjećamo vas da je prostor u ulici Luledžina br. 12 poslovni prostor sa pravom raspolaganja Općine Stari Grad Sarajevo i bit će tretiran u skladu sa Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine Stari Grad Sarajevo.

To znači, ukoliko Općina Stari Grad odluči ovaj prostor dati u zakup, to se može učiniti na dva načina: neposrednom dodjelom ili objavom javnog oglasa za izdavanje u zakup poslovnog prostora. U oba slučaja konačnu odluku mora potvrditi Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo (neposredne dodjele), odnosno Komisija za poslovne prostore (javni oglas) vođeni zaštitom interesa Općine.

Također, Općina može raspolagati svojom imovinom na način da prostor bude iskorišten u svrhe za koje se procjeni da su od posebnog interesa za ovu lokalnu zajednicu – konkretno, prostor može biti iskorišten za realizaciju općinskih projekata. U svakom slučaju, Općina Stari Grad, općinski načelnik i Općinsko vijeće su ti koji odlučuju o općinskoj imovini i niko drugi", poručili su iz ove Općine. 

Kako su naveli, u ovom momentu izvode se radovi na sanaciji i adaptaciji prostora u ulici Luledžina broj 12. 

"Podsjećamo, raniji zakupac ovog prostora je iseljen, a prostor je zatečen u dosta lošem stanju te se pristupilo njegovoj adaptaciji. O svim daljim radnjama u navednom prostoru javnost će biti blagovremeno informisana", rekli su nam iz ove Općine.

Prostor u kojem je nekada živio Mak Dizdar bi uskoro trebao biti restauriran s obzirom na to da prokišnjava krov.

Iz Fondacije su naveli kako je prizemlje kuće u Malim Dairama već opremljeno kao galerijski prostor, a trenutno nije u upotrebi, stoga su uputili zahtjev za korištenjem ovog prostora.

Kako je trenutno stanje ove inicijative neizvjesno, iz Fondacije su se odlučili na pokretanje peticije kojom će građani Bosne i Hercegovine i ljubitelji poezije Maka Dizdara širom svijeta moći izraziti svoju podršku ovoj inicijativi. 

Peticiju možete potpisati ovdje.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obećao je pomoći otvaranje Makove hiže na svečanoj akademiji povodom sto godina od rođenja ovog velikog pjesnika koja je održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu u oktobru.

Fondacija Mak Dizdar je u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pokrenula inicijativu Općini Stari Grad želeći da u prostoru u nekadašnjoj galeriji IPC bude smještena neka vrsta muzeja ili izložbe o Maku.

Iz Općine je ubrzo uslijedio negativan odgovor u kojem se navodilo da je prostor u ulici Luledžina br. 12 'u postupku pripreme i da će u isti biti izmještena Kuća zanata sa svojim postavkama' te da se stoga ne može udovoljiti njihovoj molbi. 

Nakon toga, Gorčin Dizdar je uputio otvoreno pismo načelniku Ibrahimu Hadžibajriću kojeg smo prenijeli u cjelosti.

Otvaranjem Makove hiže u Sarajevu i Fondacija Mak Dizdar dobila bi prostor za djelovanje, jer do sada su radili iz privatnog stana.

 

Mak Dizdar je u njoj ostao sve do svoje smrti 14. jula 1971. godine. Na mjestu gdje je živio danas stoji spomen-ploča koju je postavila Općina Stari Grad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije