U Sarajevu bi naredne godine mogla biti otvorena Makova hiža

S. H.
U Sarajevu bi naredne godine mogla biti otvorena Makova hiža
Fena / Gorčin Dizdar, pjesnikov unuk i predsjednik Fondacije Mak Dizdar
U Sarajevu bi naredne godine mogla biti otvorena Makova hiža, i to na mjestu gdje je jedan od najvećih bh. pjesnika Mehmedalija Mak Dizdar dugo godina živio i umro.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obećao je pomoći otvaranje Makove hiže na svečanoj akademiji povodom sto godina od rođenja ovog velikog pjesnika koja je održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu u utorak.

"Odavno imamo želju da u nekadašnjoj galeriji IPC bude smještena neka vrsta muzeja ili izložbe o Maku. Pokrenuli smo inicijativu u Općini Stari Grad tražeći prostor u kojeg bismo mogli koristiti u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, ali smo dobili negativan odgovor", rekao je za Radiosarajevo.ba pjesnikov unuk i predsjednik Fondacije Mak Dizdar Gorčin Dizdar koji je prvi put na svečanoj akademiji čuo za interes vlasti za otvaranje Makove hiže.

Prije deset godina u rodnom gradu pjesnika otvorena je Makova hiža što je označilo simbolični povratak Maka Dizdara u Stolac.

Makova hiža u Stocu postala je izuzetno popularna destinacija, iako se u njoj nalazi samo jedna stalna postavka o Maku.

"Najviše je posjećuju škole, a mnogi su rekli kako su u Stolac došli samo zbog Makove hiže", rekao nam je Dizdar.

Ukoliko bi Makova hiža bila otvorena i u Sarajevu, smatra kako bi to značajno doprinijelo očuvanju lika i djela velikog pjesnika navodeći kako bi se i svaki turista mogao upoznati sa Makovim radom, ali i sa samim Stocem, te radom Hiže u tom gradu.

"I Makova hiža u Stocu pored izložbe sadrži i jedan multifunkcionalan prostor u kojem se mogu održavati razni kulturni događaji, što bi se moglo napraviti i u Sarajevu", prokomentirao je Gorčin Dizdar.

Otvaranjem Makove hiže u Sarajevu i Fondacija Mak Dizdar dobila bi prostor za djelovanje, jer do sada su radili iz privatnog stana.

Bila bi smještena na Baščaršiji gdje je Mak Dizdar ostao sve do svoje smrti 14. jula 1971. godine. Na mjestu gdje je živio danas stoji spomen-ploča koju je postavila Općina Stari Grad. 
Mak_Dizdar_Kuca_1_RSA.jpg - undefined

 

Hiža bi, kako je napomenuo i Izetbegović na svečanoj akademiji, bila i prostor za utočište.

"Dali smo joj ime hiža po Makovoj pjesmi Hiža u Milama koja je zapravo bila utočište za sve one koji su bili progonjeni i koji su u njoj mogli naći prostor za sebe. Ona je osnovana u ne tako boljoj situaciji u Stocu gdje i danas imamo nacionalne podjele", rekao nam je Dizdar navodeći kako je ona i danas prostor u kojem svi mogu pronaći utočište.

Otvaranje Makove hiže u Sarajevu značilo bi i povezivanje Sarajeva sa Stocem.

Nakon dugog niza godina ignoriranja Maka, vladajuće strukture su pokazale interes za njegov lik i djelo, što nam je potvrdio i sam Gorčin Dizdar.

Iz Fondacije se nadaju da bi taj interes mogao značiti i reaktivaciju nagrade Slovo Makovo koja je osnovana 2012. godine, a zbog koje su se održavale pjesničke večeri i u Sarajevu. I manifestacija Slovo Gorčina koja se tradicionalno svake godine održava nekoliko dana u Stocu mogla bi se vratiti djelomično i u Sarajevo.

Na stogodišnjicu rođenja u glavnom gradu BiH započelo je održavanje i niza manifestacija posvećenih stogodišnjici rođenja ovog bh. pjesnika za koje su, kako navodi pjesnikov unuk, zaslužni entuzijasti iz Fondacije Mak Dizdar.

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu sutra će biti održana Međunarodna naučna konferencija Mak Dizdar: Prvih stotinu godina, a nastavit će se 20. i 21. oktobra na Internacionalnom univerzitetu.

U okviru Sarajevskih dana poezije u Bošnjačkom institutu bit će održana i pjesnička večer na kojoj će se govoriti o Maku, a 21. oktobra će također biti promoviran časopis Behar i specijalni broj Preporodovog Journala posvećen stogodišnjici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije