Centralna svečanost u povodu 100. godišnjice od rođenja Maka Dizdara

AA
Centralna svečanost u povodu 100. godišnjice od rođenja Maka Dizdara
Fena / Gorčin Dizdar, pjesnikov unuk i predsjednik Fondacije Mak Dizdar
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je održana centralna svečanost u povodu 100. godišnjice od rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika, Mehmedalije Maka Dizdara.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je ujedno i pokrovitelj svečanosti, u obraćanju prisutnima je istakao da je Bosna i Hercegovina zemlja velikana umjetnosti.

"Ima nešto posebno u tom odnosu između umjetnika i Bosne. Ono što je započeto riječima, prenijelo se vremenom i na platna i muzička djela. Jezik je duša svake zajednice, a pjesnici su njegove lučonoše. Kako drugačije razumjeti kulture Evrope i svijeta bez poezije i pjesnika. U svakoj kulturi postoji pjesnik koji je uspio dotaći i iskazati biće svoga naroda. U kulturi BiH takav veliki pjesnik je Mak Dizdar. Njegovo književno djelo uz stare bosanske tekstove primjer je izuzetnog umjetničkog doživljaja naše istorije, kulture i baštine", rekao je Izetbegović, dodajući kako je ova svečanosti posvećena 100. godišnjici od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, ali i, kako je kazao, stoljeću pred nama.

Profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta, Sanjin Kodrić je izjavio da je djelo Maka Dizdara odavno prešlo granice književnog stvaranja.

"Mak Dizdar nije samo pjesnik, nije samo pisac, nije samo književni bard. Dizdarevo djelo je odavno prešlo granice književnog stvaranja i postalo vrijednost ne samo naše književnosti, već naše ukupne kulture. Dakle, ne samo naša temeljna književna već i jedna od naših fundamentalnih kulturalnih i društevnih činjenica. To je posebno slučaj s Kamenim spavačem", kazao je Kodrić.

Gorčin Dizdar, unuk bh. pjesnika Maka Dizdara, u obraćanju je naglasio da je Mak pjesnik, ali i mislilac riječi.

"Ovdje smo se okupili i da proslavimo riječ kao božanski dar koji nam omogućuje da se izdignemo iznad ograničenosti i da postavimo stvarnu vezu sa prošlošću, budućnošću u i vječnošću. A upravo to je ono što je Mak uspio učiniti na sasvim jedinstven način - izraziti univerzalno na vlastitom, bosanskom jeziku", rekao je Gorčin Dizdar.

Večerašnjoj svečanosti su prisustvovali i članovi porodice Dizdar, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) Šefik Džaferović, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, druge poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH i veliki broj građana.

Stogodišnjica rođenja Maka Dizdara do sada je obilježena i u Zenici, Gradačcu, Mostaru, Stocu, Banjoj Luci, Novom Pazaru, Splitu i drugim gradovima.

Njegova najznačajnija djela su Kameni spavač, Modra rijeka, Vidovopoljska noć, Plivačica, Povratak, Okrutnosti kruga, Panorama savremene bosanskohercegovacke proze, Koljena za madonu, Minijature i Ostrva. Njegova djela Kameni spavač i Modra rijeka su vjerovatno najznačajnija bosanskohercegovačka pjesnička ostvarenja 20. vijeka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije