O otvaranju Makove hiže u Sarajevu odlučivat će OV Općine Stari Grad

S. H.
O otvaranju Makove hiže u Sarajevu odlučivat će OV Općine Stari Grad
Ideja da se u Sarajevu otvori Makova hiža još uvijek nije u potpunosti izgubljena.

Načelnik Općine Stari Grad pozvao je Gorčina Dizdara, Makovog unuka i predsjednika Fondacije Mak Dizdar, gdje su razgovarali o mogućem otvaranju Makove hiže na Baščaršiji gdje je jedan od najvećih bh. pjesnika dugo godina živio i umro.

"Načelnik me je pozvao na sastanak na kojem sam mu ja pojasnio planove naše Fondacije za korištenje ovog prostora. Rekao nas je podržati, ali i da je konačna odluka do Općinskog vijeća koje će već u decembru ili januaru na sjednici razmatrati ovaj prijedlog", rekao je za Radiosarajevo.ba Gorčin Dizdar.

Kako je neformalno rečeno na sastanku, Općinsko vijeće bi trebalo podržati odluku o otvaranju Makove hiže na Baščaršiji umjesto planiranog izmještanja Kuće zanata sa svojim postavkama na adresu Luledžina br. 12.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obećao je pomoći otvaranje Makove hiže na svečanoj akademiji povodom sto godina od rođenja ovog velikog pjesnika koja je održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu u oktobru.

Fondacija Mak Dizdar je u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH pokrenula inicijativu Općini Stari Grad želeći da u prostoru u nekadašnjoj galeriji IPC bude smještena neka vrsta muzeja ili izložbe o Maku.

Iz Općine je ubrzo uslijedio negativan odgovor u kojem se navodilo da je prostor u ulici Luledžina br. 12 'u postupku pripreme i da će u isti biti izmještena Kuća zanata sa svojim postavkama' te da se stoga ne može udovoljiti njihovoj molbi. 

Nakon toga, Gorčin Dizdar je uputio otvoreno pismo načelniku Ibrahimu Hadžibajriću kojeg smo prenijeli u cjelosti, te koje je, čini se, urodilo plodom.

"Lijepo je vidjeti da se isplati borba", prokomentirao je Dizdar navodeći kako i kada bi dobili prostor na korištenje to bi tek bio početak za njih.

"Mora se plaćati održavanje prostora i zaposlenje nekog radnika. Bilo bi dobro kada bi prostor dobili besplatno ili uz minimalne troškove, a mi ćemo nastojati da obogatimo sadržaj i da institucija bude samoodrživa kako ne bismo bili još jedna institucija kulture na državnom budžetu", rekao je Dizdar navodeći kako ponovo moraju uputiti inicijativu Općinskom vijeću.

Otvaranjem Makove hiže u Sarajevu i Fondacija Mak Dizdar dobila bi prostor za djelovanje, jer do sada su radili iz privatnog stana.

Općina Stari Grad uskoro će restaurirati prostor u kojem je nekada živio Mak Dizdar, u kojem prokišnjava krov. 

Mak Dizdar je u njoj ostao sve do svoje smrti 14. jula 1971. godine. Na mjestu gdje je živio danas stoji spomen-ploča koju je postavila Općina Stari Grad. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije