Općina tražila da Centrotrans preuzme minibuske linije u Starom Gradu

Fena
Općina tražila da Centrotrans preuzme minibuske linije u Starom Gradu
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić održao je sastanak s direktorom firme Centrotrans Safudinom Čengićem i njegovim saradnicima, povodom sve teže situacije po pitanju gradskog prijevoza u Starom Gradu.

Kako ovaj problem ne jenjava, a građanima je sve teže nositi se s neredovnim ili nikakvim gradskim prijevozom u padinskim dijelovima, pokrenute su aktivnosti u iznalaženju konačnog rješenja. Sva ranija nastojanja Općine Stari Grad da pomogne preduzeću "Gras" u uspostavljanju redovnih linija, nisu urodila plodom.

Općinski načelnik uputio je zahtjev nadležnom Ministarstvu za saobraćaj Kantona Sarajevo kojim se traži da zbog neredovnog održavanja linija Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove utvrdi režim redovnosti održavanja minibuskih linija na području općine Stari Grad u prethodnom registracionom periodu. Potom, od Ministarstva se traži da izvrši registraciju modifikovanih redova vožnje, u skladu s općinskim prijedlozima, na kompaniju Centrotrans Eurolines, koja ima poslovne referense za uredno održavanje ovoga prijevoza.

U međuvremenu dogovoreno je da Centrotrans već od petka preuzme dvije linije u Starom Gradu i omogući građanima redovan prijevoz. Naredne sedmice održat će se još jedan sastanak u Općini Stari Grad na kojem će biti definirane sve linije na kojima će voziti Centrotrans, te utvrđeni redovi vožnje.

Prema procjenama i preliminarnim dogovorima, Centrotrans bi do kraja maja mogao uspostaviti redovno funkcioniranje gradskog saobraćaja u padinskim dijelovima Starog Grada. Od nadležnog ministarstva bit će zatraženo da se uredi zakonska regulativa po pitanju troškova, odnosno kupona koje građani koriste. Dotad, građani će moći koristiti postojeće kupone i u vozilima Centrotransa. Linije koje će Centrotrans preuzeti od petka su Baščaršija-Obhodža-Faletići i Latinska ćuprija-Mahmutovac.

"Ne želim više da naši građani budu taoci pogrešnih politika ili lošeg poslovanja, kao što ne želim više ni da pišu peticije i u 21. vijeku traže osnovna ljudska prava kao što je gradski prijevoz. Ako naše potrebe ne može zadovoljiti postojeće preduzeće, onda zahtijevamo od Ministarstva saobraćaja i Vlade KS-a da dozvoli Centrotransu da vozi naše građane", izjavio je Hadžibajrić, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije