Sarajevo / Općina Stari Grad potpuno ukinula zakupnine za april

26. 03. 2020. u 12:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sarajevska Općina Stari Grad je u potpunosti ukinula plaćanje zakupnine za april, saopćeno je iz ove lokalne zajednice.

To je jedna od mjera koje su donesene na sjednici Općinskog štaba civilne zaštite na čijem je čelu načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Na početku sjednice Hadžibajrić istakao je da je realni sektor, kako je saopćeno, već u ozbiljnoj krizi i da sve više dolazi do pojave otpuštanja radnika. Još jednom je ponovio da javni sektor mora preuzeti dio tereta kako bi se olakšalo privatnom sektoru.

"Javni sektor zavisi od rada realnog sektora i zato sad moramo pomoći. Sve više dobijam informacije da određeni privredni subjekti koji izuzetno dobro posluju zatvaraju objekte i uposlenike stavljaju na minimalna primanja kako ih ne bi otpustili, ali je pitanje dokad će izdržati. Kao lokalna zajednica zasad im možemo olakšati oslobađanjem od plaćanja zakupnina. Danas donosimo odluku kojom ćemo sve zakupce općinskih poslovnih prostora u potpunosti osloboditi plaćanja zakupnine za mjesec april“, kazao je Hadžibajrić.

On je pojasnio da se odluka odnosi na korisnike općinskih poslovnih prostora kao i javnih površina kao što su parkinzi i slično. Štab je ovu odluku prihvatio jednoglasno, ali je važno naglasiti da se od odluke izuzimaju objekti kojima nije zabranjen rad, a to su: bankarski sektor, pekare, apoteke i prodavnice prehrambenih artikala, a koje se nalaze u općinskim poslovnim prostorima.

Sve potrebne procedure oko provođenja ove odluke provest će nadležna Služba za privredu i Služba za investicije i komunalne poslove.

Hadžibajrić je najavio je da će se pratiti situacija po pitanju posljedica koje izaziva širenje COVID-19, te će se i ubuduće djelovati u skladu sa stanjem na terenu, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

NEMA KOMENTARA