Narod i pravda: Ako se Fadil Novalić smatra nesposobnim, neka podnese ostavku

Radiosarajevo.ba
Narod i pravda: Ako se Fadil Novalić smatra nesposobnim, neka podnese ostavku
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Narod i pravda je pozvala vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine da, kako je saopćeno, preuzme punu odgovornost upravljanja krizom izazvanom COVID-19 u svim njenim zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim aspektima.

"Na samom početku jasno smo upozoravali da je Krizni štab preglomazan i nefunkcionalan i da na čelu svih procesa u ovim kriznim vremenima moraju biti najodgovornije osobe u Federaciji BiH, posebno premijer Federacije BiH. Kriza izazvana pandemijom Koronavirusa nema samo zdravstvene, već i duboke ekonomske i socijalne posljedice koje su već vidljive i koje traže hitan odgovor koji ne može dati ni prethodni ni postojeći Krizni štab. Ukoliko se premijer smatra nesposobnim da upravlja ovakvom krizom, bio bi red da o tome izvijesti javnost i podnese ostavku", navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Iz Naroda i pravde dodaju da je izjava premijera FBiH kako će se ekonomskim posljedicama krizom baviti tek nakon što pandemija krene jenjavati, potpuno pogrešna i krajnje štetna za sve segmente društva.

"Jasno je da je zdravlje građana primarna briga, ali uporedo se mora raditi na svim drugim poljima kako bi se posljedice krize suzbile, posebno one ekonomske. Podsjećamo premijera FBiH da ni najveće ekonomije svijeta, kakve su Sjedinjene Američke Države ili Njemačka, nemaju taj luksuz vremena već uporedo sa borbom za suzbijanje pandemije rade na konkretnim paketima pomoći privredi, koja već osjeća do sad neviđene teškoće", saopćeno je.

Kako su naglasili, očigledno je da se mora donijeti set hitnih mjera, i da te mjere mora inicirati Vlada FBiH uz saradnju sa Parlamentom FBiH i državnim nivoom vlasti.

Narod i pravda već je, kako su saopćili, predlagala konkretne mjere koje, nažalost, nisu razmatrane, a za kojima postoji očigledna potreba.

"Hiljade naših radnika već su dobili otkaze ili su pred otkazima. Privrednici se također sauočavaju sa ozbiljnim poteškoćama i nije vrijeme da se glava gura u pijesak, već da se hrabro i odlučno suočimo sa stanjem i djelujemo preventivno koliko je to moguće. Postoji već niz ozbiljnih prijedloga koji dolaze od poslodavaca, Porezne uprave FBiH, sindikata i istaknutih ekonomista, ali je neophodno da odgovornost upravljanja krizom i mjerama preuzmu najodgovornije osobe. Jedina konkretna mjera vezana za obustavu otplate kredita potpuno je nejasna i nedefinisana, a okolnosti iziskuju i mnoge druge mjere. U ovim teškim vremenima neupitna je podrška za sve potrebne mjere. Kada pandemija krene jenjavati i potpuno stane svakako će biti vrijeme da se podvuče crta i jasno ukaže na sve propuste koje su odgovorni napravili", saopćeno je iz Naroda i pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije