Oglasila se Jelka Milićević o navodu da je blokirala nabavku testova

Radiosarajevo.ba
Oglasila se Jelka Milićević o navodu da je blokirala nabavku testova
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Jelka Milićević

Ministrica finansija i zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je demantovala da je blokirala nabavku testova za detekciju COVID-19.

Saopćenje Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine prenosimo u cijelosti.

"Povodom medijskih spekulacija, nastalih nakon imenovanja novog Federalnog stožera civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv 'nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme0, zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite i ministrica financija FBiH, Jelka Milićević, najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.  

'Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju koronavirusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja', naglasila je Milićević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. 3. 2020. (op. a. koju možete pogledati u galeriji fotografija) iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju COVID-19 odobrava milion i 386.600, maraka, a koji se u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana (op. a. 27. mart).

'O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama', istaknula je zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u Budžetu Federacije BiH za borbu protiv novog soja koronavirusa osigurana i neupitna.

'Na kraju pozivam sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji radimo zajedno na dobrobit svih naših građana i poštujemo sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje svih nas', kazala je Milićević", saopćeno je iz Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije